A bűn több, mint a hiba

Sokat egyszerűsíthet és oldhat a nemzetközi és a magyar labdarúgás pletykákkal, vádakkal terhelt, méltatlan és mérgezett helyzetén, hogy a bochumi tartományi bíróságon tegnap megkezdődött a legnagyobb szabású európai futballbundabotrány négy gyanúsítottjának pere. Hisz miközben a futballkedvelő kívülálló igazságérzete romokban hever, azt is tudja, hogy laikusként nyomozást nem folytathat, bizonyítékokat nem tárhat fel, ítéletet nem hirdethet. Mostantól azonban remény van rá, hogy ezt mások, az illetékesek megteszik helyettünk; azaz értünk, a sportba vetett bizalmunkért, a labdarúgás egészéért.

Ballai Attila
2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csoportosan és üzletszerűen elkövetett csalással vádolja az ügyészség a négy férfit, akik a vádirat szerint 38 esetben, mintegy 370 ezer euró értékben vesztegettek meg futballistákat és játékvezetőket Németországban, Magyarországon, Belgiumban, Szlovéniában, Horvátországban és Svájcban. Az ügyben egyetlen magyar mérkőzés érintett: a 2009. április 24-én 3-0-s hazai győzelemmel végződött Újpest–Budapest Honvéd NB I-es bajnoki. A listán tizenöt német másodosztályú találkozó is szerepel, köztük az Augsburg– Osnabrück (2009. április 17., 3-0) meccs, amelyen Torghelle Sándor játszott, Szabics Imre pedig a kispadon ült. Ez puszta tény, távol álljon tőlünk, hogy bármelyiküket bármivel is meggyanúsítsuk. Az ártatlanság vélelme egyrészt mindenkit megillet, másrészt feltételezhetően nem nyer bizonyítást, hogy mind a 38 mérkőzést sikeresen manipulálták, az pedig egyenesen kizárt, hogy e meccsek öszszes aktív és passzív résztvevője csaló lenne. Mindeddig csupán a 2008/09-es évad Nürnberg–Osnabrück találkozója kapcsán ismerte be Marcel Schuon, az Osnabrück egykori játékosa, hogy megegyezett az őt megkeresett fogadókkal.
Ennyi a faktum. Az alábbiakban mi sem prejudikálunk, még kevésbé osztjuk a „több mint bűn: hiba” elvet. Épp ellenkezőleg. A futballnak a hiba szerves része, hibázni lehet, bűnözni viszont tilos. Ezért az ominózus Újpest–Honvéd meccs kapcsán már tegnapi cikkünkben is csak a hibák rögzítéséig merészkedtünk. Az interneten az elmúlt huszonnégy órában „rongyosra” játszott videofelvételek alapján a kispestiek kapusa, Rabóczki Balázs az első és a harmadik gólt védhette volna – az elsőt már azzal, ha vetődés közben kinyújtja a karját –, Hercegfalvi Zoltán pedig a 38. percben, honvédos szempontból 0-1-nél büntetőből föld körüli pályára küldte a labdát. A két, nem öreg és nem sérült, közelmúltbeli válogatott sportoló 2009 nyarától egyetlen első osztályú csapattól sem kapott szerződést.
E másfél évvel ezelőtti tavaszon Sisa Tibor volt a Honvéd vezetőedzője, és amikor tegnapi telefonbeszélgetésünk elején jeleztük neki, ezúttal nem a Kaposvár jelenlegi sikeres, hanem a kispestiek hajdani mesterét keressük, azt mérsékelt lelkesedéssel fogadta. Kérdésünkre, hogy visszanézte-e a mérkőzés videóját, rávágta: „Természetesen, többször is”, majd elmondta mindazt, ami e témában kikívánkozott belőle: „Edzőként és tanárként is bízom a játékosokban és hiszek a munkában. Az viszont baj, hogy mindenkinek a szívébe és a fejébe nem láthatok bele, és a Honvédnál sok dolog felett értetlenül álltam. Olyan feszültség dolgozott bennem, hogy infarktus közeli állapotba kerültem, és bár jólesett, hogy a tulajdonos mellett a szurkolók is marasztaltak, úgy döntöttem, nem dolgozom tovább ezzel a csapattal. Örülnék, ha legalább utólag kiderülne, mi volt az igazság, de ennek feltárására szerencsére megvannak a speciális szervek.”
Természetesen nem ezeket helyettesítendő, de addig is megvizsgáltuk a 38-ból azt a további két mérkőzést, amelyet hasonló időszakban játszottak térségünkben. Továbbra is maradva a tényeknél: a szlovén első osztályban 2009. április 11-én a Drava Ptuj 4-1-re győzte le a Nafta Lendavát. A 90 perc során két öngól esett, a sereghajtó hazaiak e háromgólos diadalt megelőzően tizennyolc meccsen át voltak nyeretlenek, négy döntetlen mellett tizennégy vereséget számláltak.
A horvát első ligában 2009. április 26-án az utolsó előtti Zadar hazai pályán kapott ki 3-0-ra a második Hajduk Splittől. Papírforma eredmény, a jegyzőkönyv egyetlen furcsasága, hogy a tetemes előnyben lévő vendégek a 90. percben két sárga lapot is összeszedtek. Ez egészen életszerűtlen, ám a találkozónak ez volt a hatodik és a hetedik sárgája, és a mérkőzésenkénti ötnél több sárga megfogadása mindenütt busásan fizet.
Ez azonban már az a határvonal, amelyen nem szerettünk volna túllépni, úgyhogy hagyjuk is abba. Ám a bochumi tartományi bíróság szerencsére folytatja, helyettünk is. A négy jelenlegi vádlott mellett olyan labdarúgók is képbe kerülhetnek, akik ideális partnerek a csaláshoz. Mert megkörnyékezhetőek, gátlástalanok, kulcsposztokon játszanak, játszottak, emellett kommunikatívak, azaz beszélnek idegen nyelve(ke)t.
Aki a jellemzés mögött konkrét személyeket sejt, az téved.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.