A függetlenség záloga?

<p>Már a parlament asztalán fekszik az a kormánypárti javaslat, amely megváltoztatná a legfőbb ügyész megválasztásának és feladatellátásának bizonyos szabályait. A tervezet szerint a vádhatóság vezetőjének a parlament kétharmada kilenc évre adna megbízást, nem lenne interpellálható, és utódja megválasztásáig hivatalban maradna. A javaslatról Répássy Róbert fideszes és Bárándy Gergely szocialista képviselőt kérdeztük.</p>

Bodacz Balázs
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos közjogi szereplő, így a kormány is mindaddig ellátja feladatát, ameddig nem születik döntés az utódlásról – mondta Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési képviselője. Hozzátette: a ciklusokon átívelő megbízatás a függetlenség záloga.
– A kormányerők a tervek szerint hosszú időre saját emberüket ültethetik a főügyészi székbe, akit kilenc év múlva ráadásul csak újabb kétharmados többséggel lehet elmozdítani.
– A cél az, hogy a legfőbb ügyész ne legyen kiszolgáltatva a mindenkori kormánytöbbségnek. Ezért javasoljuk azt is, hogy a vádhatóság vezetője ne legyen interpellálható.
– A szocialisták meg azt mondják, hogy ezzel oda az ellenőrzés lehetősége.
– Parlamenti kérdést lehet majd intézni hozzá, de az ellenzők arról nem beszélnek, hogy a javaslat szerint a legfőbb ügyésznek évente beszámolót kell tartania a parlament illetékes bizottságában. Ráadásul ne felejtsük el, hogy a korábbi kormányerők nem ellenőrzésre, hanem politikai nyomásgyakorlásra használták a legfőbb ügyész interpellálhatóságát.
– Aminek, ha tud, ellenállhat.
– Van alkotmányjogi ok is, ami miatt nincs szükség az interpellálhatóságra. Mégpedig az, hogy ez a parlamenti műfaj a politikai ellenőrzés formája. A kormányon kívül pedig senkinek nem lehet politikai felelőssége.
– Ameddig a jelenlegi kormánypártoknak legalább egyharmaduk van, addig leválthatatlan lesz a főügyész.
– A Legfelsőbb Bíróság elnökétől kezdve az ombudsmanokig minden közjogi szereplőt kétharmaddal kell megválasztani, miért a legfőbb ügyész lenne kivétel?

A Fidesz–KDNP az Országos Választási Bizottsághoz, a médiatestületekhez és az Alkotmánybírósághoz hasonlóan a legfőbb ügyészséget is elfoglalná – mondta Bárándy Gergely a főügyész jogállását megváltoztató kormánypárti javaslat kapcsán.
– Van annál magasabb parlamentáris legitimáció, mint ha a képviselők kétharmada választja meg a főügyészt?
– A probléma nem önmagában a kétharmaddal van, hanem azzal, hogy a jelenlegi kormányerők megakadályozhatják a vádhatóság vezetőjének leváltását. A tervek szerint ugyanis ha a kilencéves mandátum lejárta után nem sikerül új ügyészt választani, akkor a régi, vagyis a most megválasztandó maradhat pozícióban. Magyarán ameddig a Fidesznek van egyharmada a parlamentben, addig megakadályozhatja a főügyész leváltását.
– Egyfelől az az ön problémája, hogy a legfőbb ügyész fideszes politikai megbízott lesz, másfelől támogatja azt az elképzelést, hogy a vádhatóság vezetője a kormány alá rendelt módon, tehát valódi politikai megbízottként lássa el feladatát. Jó volna feloldani ezt az ellentmondást.
– A mindenkori kormány, illetve a kormánytöbbség a büntetőpolitika alakítója, így logikus, hogy a közvád képviselője is a kormány felügyelete alatt dolgozzon. Ez fejlett jogállamokban teljesen bevett módszer, ráadásul az is az előnyei közé tartozik, hogy egyik politikai erő sem betonozhatja be a saját emberét. Ez azonban a személyes álláspontom, az MSZP a most is létező független ügyészi rendszert támogatja. Ebbe viszont nem fér bele a kormány elképzelése az elviekben kilenc évre, gyakorlatilag korlátlan ideig választott, csak kétharmaddal leváltható főügyészről. Az interpellálhatóság eltörlésével pedig a hatékony parlamenti ellenőrzés lehetősége is megszűnik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.