A gyógyítás új arcai

Egyszer csak egy piros orrú bohóc köszön be a kórházi gyerekosztályra. Mosolyog, rajta fehér orvosi köpeny, nyakában egy zuhanyfej, amivel azonnal vizsgálat alá vesz egy bent fekvő kis beteget. A diagnózis felállítása másodpercek kérdése, kezelésként sok-sok nevetést ír fel. A terápiát azonnal meg is kezdi, és a hatás nem marad el: a kis beteg mosolyog, és ezáltal talán megfeledkezik a fájdalmakról és a bezártságról, amivel a kórházi tartózkodás jár számára. A bohócdoktorok azon segítők közé tartoznak, akik a krónikusan beteg gyermekek gyógyulását igyekeznek elősegíteni. Munkájukat a MOL Gyermekgyógyító program támogatja.

Munkatársunktól
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MOL Gyermekgyógyító program 2005 óta támogatja azokat a nonprofit szervezeteket, akik krónikusan beteg, fogyatékkal élő vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyermekek számára szerveznek élmény- vagy művészetterápiás programokat. A programok célja a gyógyítási folyamat segítése, a gyermekek gyógyulási esélyeinek javítása, a fejlesztések támogatása. A MOL Gyermekgyógyító program 2005 óta több mint 180 szervezetnek nyújtott támogatást a terápiás programok lebonyolításához összesen 250 millió forint értékben. A programról bővebb információ a www.mol.hu és a www.ujeuropaalapitvany.hu oldalakon található.


Sajnálatos statisztikai tény, hogy napjainkban a daganatos betegek száma egyre növekszik a gyermekek körében is. Ezek a gyerekek tartós kórházi ellátásra szorulnak, még akkor is, ha gyógyulási esélyeik jók. A hosszabb ideig tartó betegség vagy kórházi kezelés elszakítja őket hagyományos családi, baráti környezetüktől, ami pszichés állapotuk romlásához vezethet, és ezzel gyógyulási esélyeiket is rontja. Gyógyulásukért azonban ma már nem csak az orvosok dolgoznak.
A végső cél, a teljes gyógyulás elérése érdekében ma már egyre több kórházban egészül ki a gyógyító személyzet olyan segítőkkel, terapeutákkal, akik érdekes vagy éppen rendhagyó módszereket alkalmazva segítik a gyógykezelések sikerességét. Egyrészt hozzá tudnak járulni a kellemetlen környezeti hatások feldolgozásához, másrészt sokat tudnak tenni a hatékonyabb gyógyulás érdekében azáltal, hogy együttműködésre bátorítják a gyerekeket. Sok kórházat látogatnak ma már bohócdoktorok, akik a vizitek során felvidítják a gyerekeket, hozzásegítik őket a betegség, a kezelések okozta negatív élmények feldolgozásához, és erősíthetik a gyógyulási kedvet. Ezekre a terápiákra azonban a társadalombiztosítás nem nyújt fedezetet. Ezt a hiányosságot ismerte fel a MOL Gyermekgyógyító programja, amely immár 2005 óta támogatja a terápiás célú foglalkozásokat, többek között a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítványt. A budapesti és vidéki kórházakban, rehabilitációs intézményekben vizitelő bohócdoktorok évente több ezer gyermek gyógyulásához járulnak hozzá a nevetésterápia eszközeivel. „A pozitív élmények elősegítik a gyógyulást. Azt ugyan nehéz kimutatni, hogy egy leukémiás kisfiú vérképe éppen attól javult meg, hogy rendszeresen bekopognak hozzá a bohócdoktorok, ám még ez sem lenne meglepő. Akadtak azonban olyan vizsgálatok, amelyek azt bizonyították, hogy a jó kedély, a nevetés igenis serkenti a gyógyulást” – erősíti meg ezt az álláspontot dr. Huszár András, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, a MOL Gyermekgyógyító program egyik zsűritagja.
A Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai Gyermekklinikája az ország vezető gyermekonkológiai központja, ahol havonta csaknem 300 daganatos betegségben szenvedő gyermek gyógykezelése zajlik. Az osztályon mintegy 30 éve működik játszóház, ahol változatos rehabilitációs foglalkozásokat tartanak a bent fekvő gyermekek számára a kézművesfoglakozásoktól kezdve a vízen festésen át az agyagozásig vagy a zeneterápiás foglalkozásokig. Munkájukhoz több alkalommal is elnyerték már a MOL Gyermekgyógyító program támogatását. Ebben az évben az osztály pszichológusai új kezdeményezésként vezetik be a csoportos lovas foglalkozásokat azon gyermekek számára, akik a daganatos betegségből már gyógyulóban vannak, és utókezelésük lehetővé teszi, hogy részt vegyenek ezeken a speciális foglalkozásokon. A lóval való találkozás különleges élmény a gyermekek számára, könnyen kapcsolatot teremtenek az állattal. A lóháton végzett gyakorlatok során pedig észrevétlenül javul a mozgáskoordinációjuk, az állattal kialakított kapcsolat pedig fejleszti kommunikációjukat, érzékelésüket, gondolkodásukat, érzelmi és akarati képességeiket. Minderre szükség van ahhoz, hogy a hosszabb betegséget követően magukra találjanak, és vissza tudjanak illeszkedni régi környezetükbe.
A MOL Gyermekgyógyító program felkarolja a fogyatékkal élő gyermekek számára szervezett élmény- és művészetterápiás programokat is. A zene, a festés, a képzőművészet eszközeivel a fogyatékos gyermekek érdekes és játékos formában jutnak hozzá a számukra létfontosságú fejlesztésekhez. A Mosoly Alapítvány évek óta szervez fogyatékkal élő, magatartás- vagy viselkedészavaros gyermekek számára élményt nyújtó fejlesztő és terápiás foglalkozásokat, ahol a zenére, játékra, mozgásra, festésre épülő összetett feladatokkal járulnak hozzá a gyermekek fejlesztéséhez és gyógyításához. Legújabb kezdeményezésükben a mese világát hívják segítségül. Programjuk alapját Boldizsár Ildikó meseterápiás módszere adja, amely abból indul ki, hogy minden élethelyzetnek megtalálható a mesebeli megfelelője. A gyermekek fantáziavilága könynyen megmozdul, szívesen azonosulnak a mesék szereplőivel, különösen azokkal, akiknek élethelyzetével valamiféle párhuzamot éreznek. A mesékben ugyanakkor mindig szerepel a nehéz helyzetek megfelelő megoldási módja is, amelyet követve a gyermek képes lehet saját problémájának a megoldására is. A mesék legfontosabb jeleneteit el is játsszák, ami segít a gyermekeknek abban, hogy hidat képezzenek a mese és a valóság között. A meseterápiás foglalkozásokat Debrecenben és Győrben olyan gyermekek számára szervezik ebben az évben a MOL Gyermekgyógyító program támogatásával, akik beszédzavar vagy látássérülés miatt részesülnek gyógypedagógiai ellátásban. Mind a látás, mind a beszédkészség sérülése ugyanis olyan látványos probléma lehet, amire a környezet is azonnal reagál, így a gyermek könnyen bezárkózik, elszigetelődik. Ez további önértékelési és kommunikációs problémákat okoz, ezért is indokolt a különleges fejlesztés. Szerencsére a meseterápia játékos formája miatt a gyermekek számára észrevétlenül érhetik el a célt a pedagógusok: „A terápia lényege, hogy a gyermekek különféle játékokban vesznek részt, ennek során pedig a szakemberek előtt óhatatlanul is kitárulkoznak. Miután papírra is lerajzolták a gondolataikat, drámajáték formájában el is játsszák azokat. A különféle szorongások, feszültségek pedig sokszor úgy múlnak el, hogy észre sem veszik” – mondja Domszky Zsófia, a Mosoly Alapítvány programfelelőse.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.