A piros kokárdától az SZDSZ-ig

MN
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demszky Gábor még húszéves sincs, amikor a kádári politikai rendőrség látókörébe kerül. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában található, ÁBTL. 3.1.5. O–14 991 számú operatív dosszié 394. oldala szerint „1972. március 21-én a Városliget területén a Tanácsköztársaság-emlékműnél 25-30 fős csoport jelent meg. […] A fiatalok valamennyien piros kokárdát viseltek. Demszky Gábort és egyik társát, Tóth Lászlót előállítják.” Az egyetemen fegyelmi eljárást indítottak Demszky és társai ellen, hallgatói jogviszonyát egy évre felfüggesztették. Továbbra is célszemély a pártállamban. Demszky Gábor és társai folytathatták és befejezhették egyetemi tanulmányaikat, Demszky 1976-ban jogász, ’81-ben szociológusdiplomát szerzett.
Demszky Gábor később már nem szélsőbalról bírálva került szembe a rendszerrel, s a nyolcvanas évek úgynevezett demokratikus ellenzékének egyik legismertebb alakja lett. Ezt a képet igyekezett lerombolni Csurka István, amikor a Magyar Fórum címlapján 1999. szeptember 30-án kétsoros szalagcímben ezt írta: „Demszky Gábor 1976-ban önként jelentkezett besúgónak.” Csurkát a cikk állításai miatt Demszky beperelte, az író pedig nem tudta bizonyítani az állításokat.
A rendelkezésre álló, „Összetartók” fedőnevű csoportdosszié ÁBTL 3.2.2. T–9481/5 29–31. oldala szerint amit a III/III-4-b alosztályának politikai rendőre, Szabó Lajos rendőrhadnagy írt, abból a következő derült ki: Demszky Gábor „1976 decemberében felkereste a BM III/1 osztály eligazítóját […] Dr. Demszky Gáborral, dr. Végső Gyula rendőr alezredes beszélt. Ennek során dr. Demszky Gábor elmondta, hogy az egyetem befejezése után több munkahelyen szeretett volna elhelyezkedni, azonban mindenhonnan elutasították. […] Szeretné tisztázni saját szerepét, kérte, ne akadályozzuk tovább abban, hogy számára kedvező munkahelyen elhelyezkedjen…” Demszky ekkor taxisként dolgozott.
Demszky a hetvenes évek második felében került kapcsolatba a szamizdat mozgalommal. Aktívan részt vett a Szegényeket Támogató Alap (Szeta) munkájában. A 80-as évek elején többször szenvedő alanya a magyarországi ellenzék tevékenységét megtorló intézkedéseknek. 1980 decemberében megalakult az AB független kiadó, ahol Demszky Gábor és Nagy Jenő volt a szerkesztő. Ebben az időben jelent meg a Tájékoztató három száma, amelyek szerkesztője Nagy Jenőn és Demszkyn kívül Tamás Gáspár Miklós és Könczöl Csaba. A lengyel katonai diktatúra elleni szolidaritási tüntetés miatt 1982. augusztus 31-én Demszkyt előállították, majd decemberben kétszer is házkutatást tartott nála a rendőrség. Teherautóval szállították el a már kész illegális kiadványokat. Ekkor a Kalász út 48.-ban lakott Nagy Jenőnél. Még ebben a hónapban sajtórendészeti vétség miatt indult nyomozás Demszky Gábor és társai ellen, amelyet öt hónap múlva megrovással lezártak. 1983. március 29-én és április 8-án újabb házkutatások és lefoglalások zajlottak Demszkynél. Ugyanebben az évben, szeptember 21-én Demszky Gábort rendőri akció során a nyílt utcán brutálisan megverték, majd őt vádolták hatóság elleni erőszakkal. Nemzetközi tiltakozás indult Demszkyért. Ügyében 1984. május 22-én született másodfokú ítélet: hat hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott hivatalos személy elleni erőszak miatt. 1983 novemberében megjelent a Hírmondó első száma, amely azután szinte havi rendszerességgel tudott megjelenni. Szerkesztői: Demszky Gábor, Hodosán Róza, Nagy András és Solt Ottilia. A szamizdatok között radikálisnak tartott Hírmondó rendszeresen foglalkozott az emberi jogokkal, az illegalitásba kényszerített Szolidaritással, a cseh és szovjet polgárjogi aktivistákkal, a kelet-európai békemozgalmakkal, a határon túli magyar kisebbséggel. Demszky Hírmondójának második számában jelent meg például az Emlékezés a halottakra című beszélgetés Krassó Györggyel a Nagy Imre-perről, a magyar forradalomról. Rendszeresen írt Demszky Hírmondójába Bába Iván, Gadó György, Kőszeg Ferenc, Krassó György, Nagy András, Pálinkás Róbert, Solt Ottilia és Tamás Gáspár Miklós. A Hírmondó utolsó, 26. száma 1988-ban jelent meg. Demszky AB kiadója több tucat könyvet jelentetett meg, például Konrád György könyveit, Jászi Oszkárt, Tamás Gáspár Miklóst, George Orwell Állati gazdaságát. A nyolcvanas évek közepétől a Beszélő kiadásában is aktívan dolgozott. 1988-ig a rendőrség nagyrészt békén hagyta Demszky Gábort. 1988. március 15-én őrizetbe vették, de még aznap kiengedték, s nyáron Angliába, majd Amerikába utazott akkori feleségével, Hodosán Rózával.
Nagy Imre újratemetésére érkeztek vissza Magyarországra, amikor a rendszerváltozás folyamata visszafordíthatatlanná vált, s amikor már az SZDSZ is megalakult, amelynek színeiben Demszky Gábor hamar országosan ismert politikussá vált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.