A rend igénye

Körmendy Zsuzsanna
2010. 10. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naponta követjük, figyeljük a televízióban és az újságokban a híradásokat Kolontárról és Devecserről, sokan keresik a segítségadás módjait. Hiszen bármelyikünk ott lehetne a földönfutóvá váltak helyében. Tegnap ismételt felhívást hallottunk, hogy senki ne menjen a helyszínre, amely lezárt terület, a segítségnyújtásnak más módjait kell megtalálni. A gyors beavatkozás, elsősorban a takarítás, a szennyező anyag eltávolítása, az utcák megtisztítása, az összedőlt házak eldózerolása állami feladat, de mellette teljes fordulatszámon működnek a különféle szeretetszolgálatok, ruhaneműt, élelmiszert, ásványvizet osztanak. Pár napja pszichiáterek utaztak a helyszínre, ne becsüljük se túl, se alá az ő segítségüket: gondoljunk arra, hogy a túlélők közül sokan rettenetes lelkiállapotban vannak. Egy kórházi ágyon egy égési sérült férfi mintha János jelenéseiről beszélt volna, „egy vérfolyamot láttam”, mondta. Azóta a híradó vörösiszap-áradatot mutató képkockáit nem tudom ennek a szónak a bevésődött emléke nélkül nézni. A helytállás és a szolidaritás mint példa, a lelki segítségnyújtás mint természetünkből következő gyakorlat megelőzheti a pusztulás és a veszteségek tudatosulásával kialakuló pszichikai összeomlást.
Az az ember, akinek káosszá vált az élete, nem tud magán segíteni. Segítségre van szüksége, minden vonatkozásban: anyagilag, erkölcsileg, lelkileg. Összes értékét, javait elveszítvén házát éppúgy nem tudja támogatás nélkül felépíteni, ahogyan életének lerombolt belső rendjét sem, különösen, ha közeli hozzátartozója elveszett vagy súlyosan károsodott, vagy ha ő maga is fájdalmas sérüléseket szenvedett. A milliárdos gyáros, aki szenvtelenül nyilatkozva annyit mondott a katasztrófa napján, hogy a vörösiszap egészségre ártalmatlan, ezeket a szárnyszegett, házukat elvesztett embereket alázta meg közönyével; aláásta hitüket az emberben. Ez is bűn, nem csak a nyerészkedés. Mert a hit is akkor tud életerővé válni, ha nagy bajban az egyik ember hite összetalálkozik a másik ember jóságával és szolidaritásával. Aki ebből nem tapasztal meg semmit sem, vagy ebben megingatják, arra könnyen ráomolhat lebombázott templomként a saját hite.
Az állam működik. Felhasználva tudást, pénzt, tapasztalatot, meghatározott terv szerint, megszabott rendben dolgozik. A belügyminiszter nem ment szabadságra, a miniszterelnök nem fotózáshoz húzott gumicsizmát, a honvédség tudja a dolgát, a rendvédelmi szervek nem fognak mellé. A káoszban rendigény és élő akarat a mielőbbi rendteremtésre jellemzi azokat a szervezeteket, amelyeknek a rend visszaállítása a dolguk. A kitelepítések részben megtörténtek, a hatóságok egy esetleges újabb veszély esetére mindenkit felkészítettek az azonnali menekítésre.
Ma már a balliberális sajtóban sem találjuk meg azokat a cikkeket, amelyek a polgári kormány kóros rendigényén gúnyolódtak. Kiderült, hogy a rend iránti igényünk mély és elementáris. Az élet kegyetlenül illusztrálta: nem ok nélkül. Világunk veszélyes, mi tettük azzá. Bármi történhet velünk, és nem mindegy, hogy a hajón a kapitány iszákos pozőr-e, vagy férfi. Egy széthullott, korrupt állam, egy országvezetés, amely hagyta széthordani a nemzet javait, ma nem tudna helytállni. A bukott kormányfő, aki ma pártplatformot szervez, ahelyett, hogy meleg takarókat osztana, vajon most is kifordítaná a nadrágzsebeit, mutatva, hogy „nincs pénz”?
A próba, amit a sors a kolontári, devecseri, somlóvásárhelyi emberekre mért, és segítésben, helytállásban, rendteremtésben erre a kormányra és erre az országra terhelt, kegyetlenül nehéz. Ma érkeznek meg az uniós szakértők: kíváncsian várjuk véleményüket, mert próbára tétetnek ők is: szolidaritásból, helyzetelemzésből, európaiságból.
Mint mi mindannyian.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.