Az egykedvűség ellenszere

Több mint három évtizede, hogy Yehudi Menuhin október elsejét kinevezte a zene világméretű ünnepének, s bár Budapest csak két éve csatlakozott a kezdeményezéshez, már most bőven van mire emlékezni. A Kelet Párizsa ma címéhez méltóan újra zenébe öltözik, Pécsett maratoni örömzenével ünnepelnek, és még az is megeshet, hogy a pesti plázák népe ma shoppingolás közben sárközi menyecskékbe botlik.

Klementisz Réka
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joshua Bell, a világ egyik legismertebb hegedűművésze egy nap fogta a hangszerét, és levonult egy washingtoni aluljáróba Bachot játszani. Arra volt kíváncsi, zenéjével vajon áttöri-e a járókelők közönyét, egyáltalán megáll-e valaki csak úgy, a műélvezet kedvéért. Háromnegyed órás koncertjével végül összekalapozott harminckét dollárt. Nem épp élete gázsiját. A kontrasztért megérte a kísérlet, az eredmény pedig senkit nem ért váratlanul.
A zene világnapja azoknak szól, akiket bosszant a hétköznapi közöny, az aluljárók huzatos egykedvűsége, Budapestnek pedig kiváló apropót kínál, hogy ha egy napra is, olyan legyen, amilyen akár mindig is lehetne. Derűs, tele zenével, élettel.
És hogy mit keres például a Kaláka ma délután kettőkor a Nyugati aluljáróban, Kardos-Horváth János a Blaha Lujza téren, ötkor pedig ugyanezen a két helyszínen a Makám és a Kalyi Jag? A tavaly bevált rendszer szerint – az amatőr utcazenészek mellett – az idén is profi együttesek koncertjei töltik meg a köztereket, a Deák Ferenc téren a kamarafesztiválosok tartanak kihelyezett énekórákat, a Liszt Ferenc téren felállított színpadon pedig 11-től estig folyamatosan szól a zene Várdai István gordonkaművész, a zene világnapja nagykövete vezényletével.
A Hagyományok Háza mára időzített akciójában két fővárosi pláza, a Szépművészeti Múzeum, a Művészetek Palotája és a Gödör klub is előkelő vendégeket kap; a szatmári cigányt, székelyföldi párt, alföldi csikóst, sárközi menyecskét és rábaközi hejlegényt formáló bábuk egy hónapig igyekszenek majd a népi kultúrára irányítani a járókelők figyelmét.
Európa kulturális fővárosa sem maradhat ki az össznépi örömzenéből; Pécsett a Kossuth téren felállított háromszintes óriási színpadon az Örömzene örömtánc című tehetségkutató felfedezettjei mellett olyan nevek adják majd egymásnak a stafétát a színpadon több mint öt órán át, mint a Balázs Elemér Group, a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, Lovasi András, Szalóki Ági vagy Nikola Parov. Aki bírja türelemmel, a műsor végén ősbemutatót is hallhat: a nap dalában a fellépők összhangba rendeződve szólaltatnak meg tucatnyi stílust és árnyalatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.