Belehalt a támadófutballba

Bocsánat, éppen pakolok – Urbányi István ezen szavakkal kért tőlünk egy óra türelmet, amikor tegnap délben kerestük, még nem tudván, hogy kipakolni már budapesti otthonában fog. A két tárcsázás közötti időben érkezett ugyanis a hír, miszerint szerződést bontottak vele Kecskeméten. Ami lógott a levegőben, hiszen a KTE szombaton hazai pályán a Pakstól elszenvedte a hatodik vereségét is a labdarúgó NB I-ben, s a szurkolók kikezdték a vezetőedzőt. S noha akkor Urbányi és Rózsa Pál sem beszélt a szakítás lehetőségéről, a tulajdonos tegnap mégis menesztette a szakvezetőt, akinek a munkáját Szabó István utánpótlás-igazgató és Losonczy László ügyvezető közösen veszi át.

2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsan összepakolt – vettük fel ismét a beszélgetés fonalát Urbányi Istvánnal.
– Nem volt nehéz. A cókmókom nagy része sporttáskában volt.
– Tehát számított a döntésre?
– Nem, ki sem pakoltam. Egyedül laktam Kecskeméten, a hétvégéket, persze már amennyire a mérkőzések engedték, a családommal töltöttem.
– A Kecskemét jelenlegi kerete erősebb, mint amilyen tavasszal volt?
– Egyértelműen erősebb. Olyan játékosok helyett sikerült meghatározó embereket igazolni, akik tavaly csak elvétve fértek be a kezdőtizenegybe.
– Pedig már az előző idényt is remekül, három győzelemmel zárta a Kecskemét. Mi vezetett a bukásához?
– A tavasszal villámedzőként érkeztem Kecskemétre, az volt a feladatom, hogy benntartsam a csapatot az NB I-ben. A nyáron merész célt tűztünk ki a vezetőkkel. Támadófutballt akartunk játszani, ami tulajdonképpen sikerült, ám az eredmények elmaradtak.
– Az első két-három fordulóban valóban helyzetek sokaságát dolgozta ki a Kecskemét, ám mintha a kudarcok a játékosok kedvét szegték volna, olyannyira, hogy akadt olyan vélemény, amely szerint a Paks ellen már nem tettek meg mindent a győzelemért. Egyetért ezzel?
– Ami a kérdés második felét illeti, ezt a vádat nem tudom komolyan venni. A Paks ellen is hat ziccerünk volt, reálisan három-négy góllal kellett volna nyernünk. Szimbolikus volt, ahogy kikaptunk 1-0-ra. A hosszabbítás negyedik percében is a győzelem reményében támadtunk, ám lekontráztak minket, Montvai lövésébe Lambulics még beleért, a labda alig vánszorgott el a kapuig, a kapufáról aztán nem kifelé, mint a mi kísérleteinknél rendre, hanem befelé pattant.
– A szurkolók buktatták meg a szombati tüntetésükkel?
– Nem hiszem, nagyon rossz fényt vetne nemcsak a Kecskemétre, hanem az egész magyar labdarúgásra, ha az edzőről a szurkolók döntenének. Bár ha „Urbányi, takarodj!” helyett „Urbányit akarjuk!”-ot skandálnak, talán más a helyzet. A meccseken sokáig az volt a jelszavuk, „Veletek vagyunk jóban, rosszban”, a rosszban végül mégsem akartak osztozni.
– Általános vélemény szerint az sem használt a megítélésének, hogy korábbi újpesti munkatársai közül Joe Böröcz és Sallói István is a KTE-hez került.
– Ezt mindenképpen tegyük tisztába! Három és fél évet dolgoztam Újpesten utánpótlásedzőként, majd másfelet vezetőedzőként. Ebből az utolsó fél évben került a klubhoz Sallói István és Joe Böröcz. Úgy távoztam Újpestről, hogy három pont hátránnyal a második volt a csapat. Nélkülük kerültem Kecskemétre. Ahhoz pedig vezetőedzőként az égadta világon semmi közöm sem volt, hogy a tulajdonos szerepet szánt nekik a klub irányításában. Ez értelmetlen kombináció. Benne volt, hogy zajos sikert aratok a csapattal. Ehelyett halál, igaz, szép halál lett belőle. Olyan célért küzdöttünk, aminek van értelme, még ha elérni nem is tudtuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.