Berlini vita az iszlám kultúráról

Az iszlám is Németországhoz tartozik – hangoztatta a német államfő a német újraegyesítés huszadik évfordulója alkalmából mondott ünnepi beszédében. Christian Wulff kijelentését elismerő nyilatkozatok követték, a reakciók második hulláma már nem volt ennyire pozitív.

Stefan Lázár
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Christian Wulff felszólította a mozlim lakosságot, hogy tartsa be az alkotmány előírásait és igyekezzen kihasználni az integrációjukat szolgáló intézkedések lehetőségeit. – Az elnök szavai világosak, érthetőek és fontosak az országban élő mozlimok számára – reagált az államfő beszédére Aiman Mazyek, a mozlimok központi tanácsának elnöke. A szocialista Baloldal nevében a parlamenti frakciót vezető Gregor Gysi foglalt állást: „az államfő kifejezésre juttatta, hogy a német egység csak akkor valósul meg, ha sikerül az integráció – nem csak a Kelet és a Nyugat között”.
A bíráló hangokat Wulff azon állítása váltotta ki, hogy a német és zsidó kultúra mellé felzárkózott az iszlám is. A kereszténydemokraták (CDU) konzervatív szárnya ezt nem hajlandó elismerni. Hans-Peter Friedrich, a bajor Keresztény-szociális Unió képviselője Wulff interpretációját visszautasította: „Kultúránk vezérvonala a zsidó gyökerekkel rendelkező keresztény kultúra, és ebbe kell beilleszkednie mindenkinek, aki Németországban akar élni.” A szintén CSU-politikus Norbert Geis félreérthetőnek nevezte a beszédet és hozzátette: „ha az államelnök egy szintre helyezi a kereszténységet és a zsidóságot az iszlámmal, akkor én ezt hibának tartom”. Hasonló értelemben foglalt állást Wolfgang Bosbach (CDU), a Bundestag belpolitikai bizottságának vezetője: „Az iszlám ugyan ma Németország mindennapjaihoz tartozik, de a miénk a keresztény– zsidó hagyomány”. Christine Haderthauer (CSU), Bajorország szociális minisztere óvott attól, hogy a vallásszabadságot a vallásegyenlőséggel azonosítsák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.