Döntöttek a különadóról

<p>Este elfogadta a T. Ház az energetikai, a távközlési és a kereskedelmi láncokat érintő különadó bevezetéséről szóló javaslatot.</p>

Munkatársainktól
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három esztendő

Összesen 161 milliárd forint – ennyit vár a kormány egy év alatt a válságadóból. A bevezetett közteher idén, és még két évig lesz érvényben úgy, hogy az energiaipari szereplők 70, a távközlési szektor 61, a kiskereskedelmi láncok pedig további 30 milliárdot fizetnek be. Az adó mértékének megállapítása az energiaszektor esetében a legegyszerűbb. Itt az adóalapként szolgáló előző évben elért nettó árbevétel 1,05 százalékát kötelesek befizetni az érintettek. Nem egyszerű azonban meghatározni az adózó cégek körét, hiszen a törvény „energiaellátó vállalkozást” említ. Ebbe az első értelmezések szerint a piaci energiakereskedőkön túl beletartoznak a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatók, de nem részesei a hálózatokat és egyéb infrastruktúrát működtető társaságok. A telekommunikációs cégek esetében az árbevétel ötszázmillió alatti része után két százalékot, az ötszázmillió és ötmilliárd közötti rész után négy százalékot, az e feletti adóalapra 6,5 százalékot kell eljuttatni a büdzsébe. A kiskereskedelmi láncoknak ötszázmilliós árbevételig nem kell különadót fizetniük. Az ezen túli, és a harmincmilliárd forint alatti részhez 0,1 százalékos, a 30 és 100 milliárd forint közötti hányadhoz 0,4 százalékos, a százmilliárd feletti adóalaphoz pedig 2,5 százalékos adókulcsot rendelt a törvény. A javaslathoz több ellenzéki módosító indítvány érkezett. Az MSZP a különadóból befolyt bevételt az adott ágazat fogyasztói érdekében felhasználható forrásként kezelné. A Jobbik-javaslat azt célozta: emeljék ki az adóalanyok közül az internetszolgáltatókat és az üzemanyag-kiskereskedőket. (D. L.)

Négyötödös többséggel döntöttek a képviselők arról, hogy a házszabálytól eltérve egyazon napon, tegnap lefolytatják a vitát a javaslatról, s arról szavaznak is. A vitában a fideszes Rogán Antal (képünkön) azzal érvelt, hogy a különadó bevezetésére azért van szükség, mert az előző kormány meghamisította a költségvetési adatokat, és csak az átadás-átvétel után derült ki: 500 milliárdos lyuk tátong a büdzsében, ekkora többletbevételre van tehát szüksége az államnak, hogy a 3,8 százalékos hiánycélt tartani tudjuk. Hangsúlyozta, lényeges különbség van a szocialista és a jelenlegi kormány adópolitikája között. Most ugyanis nem a kisembereket, a kis- és a középvállalkozásokat terhelik meg, hanem azokat, akiknél a legtöbb profit keletkezett. Szerinte ezért igazságos ez az adórendszer, amely ugyanakkor méltányos is, hiszen a különböző ágazatok sajátosságait is figyelembe veszik.
Puch László (MSZP) azzal érvelt, hogy tulajdonképpen egy 1-1,5 százalékos burkolt forgalmiadó-emelésről van szó, hiszen a rendkívüli terheket az érintett ágazatok a fogyasztókra fogják hárítani. Baja Ferenc (MSZP) pedig nehezményezte, hogy a „megszorításokat” a kormány egyeztetés nélkül vezeti be. A KDNP-s Hargitai János erre azt felelte: a válságadó kivetése és a személyi jövedelemadó rendszerének átalakítása lehetővé teszi, hogy Magyarország visszavegye a büdzsé megalkotásának jogát a Nemzetközi Valutaalaptól. Hegedűs Tamás (Jobbik) kijelentette, pártja egyetért az intézkedéscsomag irányával, de hatósági fellépéssel kell megakadályozni, hogy a számlát végül a fogyasztók fizessék. Az LMP-s Scheiring Gábor viszont arról beszélt, hogy az arányos jövedelemadó és a tízszázalékos társasági adó tervét is vissza kell vonni, a válságadók kapcsán pedig az egyeztetést és a hatástanulmányokat hiányolta.
A Fidesz, illetve a KDNP mellett a Jobbik is támogatta végül a javaslatot, az MSZP 44 tagja nemmel voksolt. Az LMP 12 képviselője tartózkodott a voksoláskor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.