Etnobiznisz: több tucat feljelentés

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már megindult a rendőrségi nyomozás azok ellen, akik úgy váltak kisebbségi önkormányzati képviselőjelöltekké, hogy letagadták: korábban más minoritások képviselői vagy jelöltjei voltak.

Joó István
2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az etnobiznisz tipikus példájának tűnik a szalonnai Orgona Győző esete. A férfi az idei október 3-i választás eredményeként a Borsod megyei település román kisebbségi önkormányzatának elnöke lett, annak ellenére, hogy 2002 és 2006 között a helyi horvát önkormányzatot „erősítette”, az előző ciklusban pedig a cigány önkormányzat elnöke volt Szalonnán. A Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége (MRKSZ), illetve a Jobbik egymástól függetlenül feljelentette a nevezett személyt, aki a jelölésekor kitöltendő hivatalos űrlapon azt ikszelte be, hogy korábban nem jelöltette magát más kisebbség képviselőjének. Tegnap mind a Jobbik, mind az MRKSZ jelezte: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy elindították a nyomozásokat magánokirat-hamisítás miatt. A Jobbik húsz, a román civil szervezet kilenc feljelentést tett. Iova Éva, az MRKSZ egyik vezetője azt közölte: ők csak azokat jelentették fel, akik letagadták a jelölési dokumentumban, hogy régebben más kisebbséget képviseltek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.