Európai uniós pénzeket bukhat el Makó

Másfél milliárd forintnyi uniós dotációt veszíthet el Makó, mert a város önkormányzata jogsértően nyújtott támogatást a helyi fürdő fejlesztését végző cégnek. A város ötmilliárd forintos költségvetését már terheli egy kétmilliárdos kötvénykibocsátás, amelyből a fürdőfejlesztés önerejét finanszírozták. Egy önkormányzati határozatból kiderül, hogy a városnak tudnia kellett arról, hogy szabálytalanul finanszírozza a fejlesztést.

Munkatársunktól
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elveszítheti az európai uniós másfél milliárd forintos támogatását Makó, mert a fürdő fejlesztésének pénzügyi része szabálytalan volt. A makói strand átépítését most kezdték meg. A beruházás összesen 3,5 milliárd forintba kerül, ebből másfél milliárdot az unió fizet. A kétmilliárd forintos önerőt Makó kötvénykibocsátással finanszírozza. A pénzügyi konstrukciót ott rontották el, hogy a kétmilliárd forintot kamatmentes tagi kölcsönként adta át az önkormányzat a fejlesztést végző, saját tulajdonú kft.-jének, amelyet húsz év alatt kellene visszafizetnie a kft.-nek. A kamatmentesség miatt ez az unió szerint tiltott támogatási formának minősül, mert sérti a versenyhelyzetet. Erre a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (DARFÜ) levélben fel is hívta a város figyelmét, ahogyan arra is, hogy a hibáról tudnia kellett az önkormányzatnak. Egy tavaly novemberi önkormányzati határozatból ugyanis kiderül: a helyhatóság is tisztában volt azzal, hogy a kamatot is vissza kell fizettetnie a fejlesztő céggel. A DARFÜ egyúttal arra is figyelmeztette az önkormányzatot, hogy a probléma megoldására nem jó, ha a kamatot utólag felszámolják. Ebben az esetben ugyanis ellehetetlenülnek az uniónak benyújtott pályázatban vállalt feltételek (például a megtérülési idő), amely szintén az uniós támogatás elvesztéséhez vezethet. A DARFÜ számításai szerint ugyanis a kamat évente körülbelül 300 millió forint. Ez azt jelentené, hogy a pályázatban vállaltnál naponta egymillió forinttal több bevételt kellene kitermelnie a fürdőnek.
A DARFÜ szeptember 7-én keltezett levele láthatólag nem okozott pánikot a makói hivatalban. Sem informális egyeztetést nem tartottak a képviselő-testület tagjaival, sem előterjesztést nem készítettek az ügyben. A polgármesteri hivatal a problémafelvetésre válaszul mindössze egy közleményt adott ki, amelyben a gondok felemlegetését csupán a választási kampány részének nevezik. A közleményben azt is fontosnak tartják megjegyezni, hogy a fürdőfejlesztést a Fidesz is megszavazta.
Mágori Józsefné, a Fidesz polgármesterjelöltje, önkormányzati képviselő lapunk kérdésére elmondta: valóban megszavazták az előterjesztést, mivel a strand leromlott, rozsdás málló épületének felújítását elengedhetetlennek tartották. – Emellett nem merült fel bennünk, hogy az évente több tíz millió forintért foglalkoztatott szakértők nem vesznek észre egy ilyen problémát – tette hozzá a fideszes politikus.
Buzás Péter (MSZP) polgármester korábban elmondta: a fürdő forgalma az elmúlt években dinamikusan növekedett: 2006-ban 253 ezer vendéget fogadtak, tavaly és tavalyelőtt már több mint 300 ezren látogattak el a létesítménybe. A vendégek között jelentős a szomszédos romániai településekről érkezők száma, tavaly voltak olyan nyári napok, amikor a látogatók 80 százaléka a szomszédos országból érkezett.
Az új fürdőépületet Makovecz Imre tervezte. Alapterülete körülbelül tízezer négyzetméter lesz, és a tervek szerint gyógyfürdő-szolgáltatásokat nyújtanak majd. A fürdő hatvan új munkahelyet jelent majd. Ezeket a terveket veszélyezteti a szabálytalanul nyújtott tagi kölcsön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.