Felnőtt kiscsászárok

Négy év után ugyan kiengedték a börtönből, de valószínűleg élete végéig nem kerül ki a kínai állam figyelő szeme alól az a férfi, aki az egykézés miatt abortuszra kényszerített nők jogait védte. Az emberi jogi harcost jelölték az idei Nobel-békedíjra, bár a kitüntetés átvétele bizonyára nehézségekbe ütközik majd. Harminc évvel a törvény bevezetése után a demográfiai torzulás miatt lehetséges, hogy Kína lassan átértékeli szociális és társadalmi politikáját, bár szakértők szerint az okozott kár nagyon nehezen állítható helyre.

Karczag Eszter
2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A most 39 éves önjelölt jogvédő, Csen Guangcseng Sandong tartomány tisztviselőivel szállt szembe, akiket hétezer nő abortuszra vagy sterilizálásra való kényszerítésével vádolt. Guangcseng gyermekkorában vesztette el látását, és mint vak, nem járhatott egyetemre, így hivatalos ügyvédi képzettsége sincs, tartományában mégis sokat köszönhetnek neki. Öt éve tűnt fel a jogi színtéren; bebörtönzése előtt földvitákban segített, és a sérült gyermekek hátrányos iskolai helyzete ellen is kampányolt. Négy éve egy kétórás tárgyalás után ítélték börtönbüntetésre (rongálás és a közlekedés rendjének megzavarása okán), ügyvédjét és öt segítőtársát pedig – válogatott eszközökkel – távol tartották a bíróságtól. Szabadlábra helyezése után civil ruhás rendőrök vitték haza falujába, Dongsiguba, ahova azóta sem teheti be lábát egy újságíró sem. Az AP hírügynökség tudósítóit például autóval üldözték, amíg el nem hagyták a térséget.
Szeptemberben harmincéves Kínában az egy gyermek politika, amely a jólétet volt hivatott elhozni az országba, megakadályozva annak túlnépesedését. Igaz, a gazdasági fejlődés még töretlen, a demográfiai torzulás azonban olyan következményekkel járhat, amire a szabály megalkotói nem gondoltak. Lassan olyan különbség lesz a férfiak és nők arányában, ami komolyan veszélyeztetheti a társadalom egészséges fejlődését. Mostanra persze az állam is észbe kapott. Büntetik az illegális nemi alapon végzett abortuszt, eddig ugyanis a szabály miatt a szülők csak egy fiúgyermek születését engedhették meg maguknak, a lányokról lemondtak. Amennyiben azonban a tendencia folytatódik, 2020-ra 30 millióval több lehet a férfiak száma, mint a nőké – jelentette a családtervezési bizottság.
A deformálódás nem csak a kínai nép elöregedésében mutatkozik meg. A 4-2-1-es családmodell nem kizárólag azt jelenti, hogy egy gyermeknek kell majd eltartania szüleit és nagyszüleit. Az elkényeztetett egykék, vagyis az úgynevezett kiscsászárok egy időzített viselkedésbombaként mindenre és mindenkire hatással lehetnek. A szabályt egyhangúlag támadó szakértők, illetve egy 1980-as kongresszusi jelentés miatt – amely harminc év elteltével reformokat irányzott elő – valószínűleg várható némi könnyítés a szabályokon; egy új törvényjavaslat már a kongresszus előtt van. Igaz, a jövőre életbe lépő 12. ötéves terv már demokratikusabb elvek alapján készül, ám a két gyermek politikára még biztosan várni kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.