Flowers kikacsintott a „gyilkosok” köréből

Ha a rockzene utolsó évtizedéből gyakran emlegették „fontos zenekarnak” a Linkin Parkot, emlegetik napjainkban a Muse-t, akkor az elmúlt pár év viszont egyértelműen a Killersé volt ebben a kategóriában. A Killers dalaiért felelős énekes, Brandon Flowers most szólóban jelentkezett Flamingo című lemezével.

Lentulai Krisztián
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az, hogy a Killers (Gyilkosok) név megbocsátható lett-e az évek során ennél a nagyszerű bandánál, ki-ki döntse el maga. Nekem nehezen emészthető ez a death- vagy blackmetal zenekaroknál inkább használt névválasztás. A Killers ugyanis a pop és a rock vonalán sajátosan mozgó, intelligens, érzelemgazdag csapat, és azért nem teszem a mondatot múlt időbe, mert nem oszlottak fel, csak a főnök nem bírt nyugton maradni. Az, hogy a 29 éves Brandonra nemcsak az amerikai zenék hatottak, hanem az európai is, azt rögtön meg is magyarázza a részben skót és litván származása. Ha valaki hat-hét éve látott egy Killers-klipet, akkor egyből valami brit popcuccnak gondolta, de ők már akkor is többek voltak. A Hot Fuss, a Sam’s Town és a Day & Age lemezek ennek az évtizednek a meghatározó produktumai, lenyomatok, amelyek utólag azt fogják jelezni, merre (is) tartott a zene ezekben az években.
Most pedig itt ülök és vakargatom a fejem, hogy Brandon Flowers mi a csudának adott ki szólólemezt. Egymást követik a dalok, és olyan, mintha Killerst hallgatnék. Talán többször kúszik be steel gitár és a lemezen van egy gospeldal. Ennyi. Ettől még ez egy korrekt album lehetett volna az anyabandának. Brandon Flowers valahol azt nyilatkozta, hogy egy következő Killers-lemezre írta ezeket a dalokat, aztán mégis magának tartotta meg őket. Semmi élesváltás a megszokotthoz képest. És hogy mi a megszokott: szívből jövő, lüktető, mély dallamok, karizmatikus előadás. A Jilty Lovers And Broken Heart dalban ott van minden, amitől a Killers aratott. Nehéz elhinni, de a tehetség elhomályosítja a flittereket. Flowers született alkotó- és előadóművész. Kapott egy ajándékot, amivel – szerencsénkre – él is. Flamingo című lemeze kihagyhatatlan a rockra nyitott ember számára, Killers-rajongóknak meg egyenesen kötelező!
(Brandon Flowers: Flamingo, Universal, 2010.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.