Hálaadás és tüntetés a San José-i bányánál

<p>A túlélők ökumenikus istentiszteletre, munka nélkül maradt társaik pedig tüntetni gyűltek össze Chilében a San José-i arany- és rézbánya bejáratánál. Amióta augusztus 5-én a harminchármak a mélyben rekedtek, az üzemben leállt a munka, és a vájárok azóta nem kaptak fizetést.</p>

MN-összeállítás
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hálaadó imától és tüntetők kiabálásától volt hangos – helyi idő szerint – vasárnap Chilében a 69 nap után kiszabadult munkásokról elhíresült San José-i réz- és aranybánya bejáratának környéke. A 622 méteres mélységből múlt szerdán felhozott bányászok közül tizenhárman vettek részt rokonaikkal és barátaikkal a Gonzalo Duarte valparaísói érsek és José Henriquez evangélikus lelkész által bemutatott hálaadó istentiszteleten. A szertartás helyszíne a Reménység táborának elkeresztelt sátortábor volt, ahol több mint két hónapon át a hozzátartozók várták a híreket szeretteikről. Mint a túlélők közül néhányan a BBC tudósítójának elmondták, többségük hívő volt már azelőtt is, hogy a járatomlás miatt a mélyben rekedtek, a föld alatt töltött, gyakran reménytelennek tűnő idő azonban elmélyítette a hitüket.
Az eseményről rengeteg újságíró igyekezett tudósítani, annak ellenére, hogy megkérték őket, maradjanak távol. Alberto Iturra, a csapat pszichológusa újból felhívta a figyelmet, az óriási média-érdeklődés miatt a 33 bányász nagyobb stressznek van kitéve, mint a bánya mélyén. Mint arról beszámoltunk, a munkások közül kettő kivételével valamennyi elhagyhatta a hét végén a kórházat, ahová megfigyelés, illetve kisebb beavatkozások, például fogászati kezelés miatt kellett befeküdniük.
Miközben a tizenhárom bányász rokonaik és megmentőik körében istentiszteleten vett részt, a sátortábortól távolabb a túlélők ötven munkatársa tüntetett. Az először tragédiának hitt augusztus ötödikei bányaomlás miatt az üzemet lezárták, így a szerencsétlenül járt brigádon kívül hozzávetőleg háromszázan maradtak munka nélkül. Mindez érthető volt a számukra, az azonban nem, hogy a társaság azóta nem fizeti a bérüket. Az ötven bányász autókürtökkel és transzparensekkel próbálta felhívni magára a média képviselőinek figyelmét. Kimentett társaik közül többen is odamentek hozzájuk, segítséget ígérve.

Már harminc honani halott. Kínában tegnap 30-ra nőtt a Honan tartományban szombaton bekövetkezett sújtólégrobbanás halottainak száma. Összesen hét bányász rekedt a föld alatt – közölték a hatóságok. A korábbi jelentések 26 halottról és 11 eltűntről szóltak. A távirati iroda úgy tudja, a robbanáskor 276-an voltak a tárnában, közülük 239-et épségben fel tudtak hozni a felszínre. A mostani szerencsétlenség helyszínén, Honan tartományban történt a kommunista ország legpusztítóbb bányaszerencsétlensége is, 2004 októberében 148 embert ölt meg egy föld alatti robbanás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.