Itt az ideje a közérdek érvényesítésének is

<p>A válságadó, a nyugdíjpénztári tagdíjak felfüggesztése és a PPP-rendszer megszüntetése után újabb részletek derültek ki a kormány második akciótervéből. Többek között összevonják a Volán-cégeket és a MÁV-ot, több tíz milliárd forinttal csökkentik az állami bürokrácia kiadásait és olcsóbb lesz a pályázati rendszer is – jelentette be Orbán Viktor tegnap a parlamentben.</p>

Munkatársainktól
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második akcióterv lényege a közérdek érvényesítése. Az igazságos közteherviselés, a munkahelyteremtés és -megőrzés, valamint az értelmetlen bürokrácia csökkentése az a három terület, amelyen az államot a közérdek szolgálatába kell állítani – ezt Orbán Viktor mondta az Országgyűlésben. A miniszterelnök a Széll Kálmán Alapítvány múlt heti rendezvényén bejelentett – a távközlési vállalatokat, az energiaszektort és a nagy kereskedelmi láncokat érintő – válságadó, a PPP-rendszer megszüntetése, illetve a nyugdíjpénztári tagdíjak felfüggesztése után a második akcióterv további pontjairól is beszámolt tegnap. – Első lépésben közös holdingba szervezzük a Volán-vállalatokat és a MÁV-ot, valamint kialakítjuk a BKV-val való együttműködés feltételeit – közölte. A bürokrácia költségeinek ötszázalékos csökkentésével pedig több tíz milliárd forint maradhat az állam kasszájában. Szólt arról is, hogy a kormány együttműködési megállapodás aláírására készül a magyar kereskedelmi kamarával, amely a német típusú, duális szakképzési rendszer bevezetését indítja meg Magyarországon. A jövőben 27 helyett 20 százalék tb-járulékot fizet az, aki részmunkaidőben női munkaerőt alkalmaz, és bevezetik az agráriumba is a Széchenyi-kártyát. A felesleges szabályok és a bürokrácia felszámolása érdekében a kabinet eltörli az elvárt jövedelem határát, az önfoglalkoztató vállalkozások adminisztrációját pedig egyszerűsíti. Olcsóbb lesz a pályázati rendszer is: ötödével csökken az elbíráló szervezetek, illetve 10 százalékkal a pályázati mellékletek száma. A miniszterelnök bejelentése szerint az előtakarékosságot a jelenlegi nyolc év helyett tíz évig támogatják majd, és a jövőben a közeli hozzátartozó is felhasználhatja a lakáscélú előmegtakarítást. Az építőipar talpra állását segítheti az áthidaló kölcsönök arányának hetvenöt százalékra történő felemelése.
– Ezek az intézkedések is azt jelzik, hogy immár új világ van Magyarországon – mondta Orbán Viktor. Azt is hozzátette, mindenkinek azt javasolja, „szoktassa magát ahhoz a gondolathoz, hogy a közérdek mostantól legalább olyan erős, mint a magánérdek”. Orbán a válságadó kapcsán jelezte: négy nappal a választások második fordulója után, április 29-én az akkor leköszönő kormány olyan szerződést kötött nagy energiacégekkel, amellyel az állam 178 milliárd forintról mondott le az adófizetők pénzéből. (Bajnai Gordon volt kormányfő titkársága utóbb közölte: a Bajnai-kormány az energiaszolgáltatók számára semmilyen fizetési kötelezettséget nem engedett el. A Ház 2008 novemberében egyhangú szavazással fogadta el azt a törvényt, amely lehetővé tette, hogy az erőművek a hosszú távú áramvásárlási szerződésekkel összefüggésben visszafizetendő állami támogatásból leírhassák a meg nem térült beruházásaikat.)
Schiffer András (LMP) szerint az akciótervben meghirdetett válságadó nem csökkenti a hazai kis- és középvállalkozások, illetve a multik közötti megtérülési rátát. Egyetértett azonban a nőkre vonatkozó részmunkaidős programmal, a szakképzési reform tervével és a PPP-konstrukciók felülvizsgálatával. A Jobbik is egyetért utóbbiak leállításával, de Vona Gábor az általuk szintén helyesnek ítélt válságadó kapcsán figyelmeztetett: az új sarcot a lakosságra terhelhetik.
Mesterházy Attila (MSZP) szerint a gazdasági fejlődésre negatív hatással lehet a különadó bevezetése. A Fidesz szerint azonban az MSZP nem más, mint Magyarország legnagyobb lobbicége, amit már a bankadó kapcsán is bebizonyítottak. Lázár János (Fidesz) kiemelte: a multinacionális cégek megadóztatását más országokban a tisztességes baloldali pártok maguk szokták szorgalmazni. Harrach Péter (KDNP) is az MSZP-t bírálta azért, mert eltörölték az első Orbán-kabinet által bevezetett családi adókedvezményeket.
Viszonválaszában Orbán Viktor is a szocialistákhoz intézett néhány megjegyzést. – Önök nemet mondanak a válságadóra, nemet mondanak az arányos, 16 százalékos személyi jövedelemadóra és nemet mondanak a családtámogatásra – fordult Orbán az MSZP-sek felé. Annak idején, folytatta, amikor az MSZP kötelezővé tette a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket, elvette annak lehetőségét, hogy az emberek döntsenek saját pénzük sorsáról. – Ezt a lehetőséget mi most visszaadjuk – hangsúlyozta, megismételve: a kormány lépései abba az irányba mutatnak, hogy a 2011. évre vonatkozó adóbevallás söralátét-méretű lesz. Schiffer szavaira reagálva arról beszélt, hogy a válságadó nem piacszabályozási eszköz, hanem egy átmeneti teher, amelynek kivetésére az előző évek hibás gazdasági és pénzügypolitikája miatt van szükség. Vona kijelentései kapcsán pedig arról beszélt, hogy a pénzintézetek sem hárították tovább a bankadót az ügyfelekre, megalapozottan lehet tehát arra számítani, hogy ezt a most különteherrel sújtott szektorok sem fogják megtenni.
A kormányfő beszélt arról is: a családtámogatás nem arról fog szólni, hogy az állam a beszedett adóból valamennyit kedvezmények formájában visszaad a szülőknek, hanem arról, hogy eleve nem is adóztatja meg a gyerekneveléshez szükséges pénzt. Ezt a családpolitikai elképzelést Orbán Viktor a lehető legmagasabb jogszabályi szinten, az alkotmányban szeretné rögzíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.