Jogellenes volt a tömegoszlatás

Jogellenesen oszlatta fel a rendőrség 2006. október 23-án hajnalban a Kossuth téri demonstrációt. Ezt állapította meg tegnap a Legfelsőbb Bíróság (LB) öttagú felülvizsgálati tanácsa. Az LB azt is kimondta, hogy a délután három és négy óra között az Alkotmány utcában végrehajtott rendőri akció jogszerű volt.

Kulcsár Anna
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ítélkezés legfelső fóruma az ügy különös bonyolultsága miatt döntött úgy, hogy nem három-, hanem öttagú tanácsban bírálja el a tömegoszlatás ügyét. A pert Gonda László és több mint 150 társa 2006-ban indította meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ellen. Két pontban foglalták össze kifogásaikat. Eszerint a rendőrség 2006. október 23-án hajnalban, majd délután törvénysértően vetett véget Kossuth téri, illetve Alkotmány utcai összejövetelüknek. A belvárosban ekkor több ezren Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde miatt tiltakoztak. A Fővárosi Bíróság mindkét pontban elutasította kérelmüket, mert úgy vélte, hogy a Kossuth tériek visszaéltek gyülekezési jogukkal, tüntetésük ugyanis elveszítette békés jellegét.
A Legfelsőbb Bíróság tegnap a felperesek kérelmére a jogerős ítélet felülvizsgálatát végezte el. A több órán át tartó tárgyaláson a Kossuth tériek képviseletében Grespik László a jogerős ítélet megváltoztatását, a rendőrség elmarasztalását kérte a bíróságtól. A BRFK mint alperes jogtanácsosa azt mondta, hogy a rendőrség helyesen cselekedett. Az LB felülvizsgálati tanácsa egy-egy arányban döntött, vagyis részben a felpereseknek, részben a rendőrségnek adott igazat.

*

A bírói tanács elnökének szóbeli indoklása szerint október 23-án hajnalban a BRFK nem rendelhette volna el a Kossuth tér kiürítését és lezárását, mert a demonstrálók az előző 36 napban semmilyen erőszakosságot nem követtek el. A sátraikban lévő kés, balta és egyéb eszközök használati tárgyként szolgáltak, azokat a biztonsági, tűzszerészeti vizsgálat előtt összegyűjtötték, és önként átadták a rendőrségnek. Nem vitték tehát magukkal, és nem kívánták támadásra felhasználni.
A bírói ítélet szerint a hajnalban a térről kiszorított demonstrálók délután az Alkotmány utcában megdobálták a rendőröket, fenyegetőn léptek fel. Ez békétlenségnek számít, amiért az LB jogszerűnek minősítette a tömegoszlatást.
További fellebbezésre nincs mód, Grespik László közlése szerint a döntés felemás, ezért a Kossuth tériek az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak. Az ügyvéd több pert nyert már Strasbourgban. Az elsőt amiatt indította, mert a Medgyessy–Nastase találkozót követően a rendőrség szétverte a Kempinsky szálló előtt tiltakozók összejövetelét. Azóta vált elfogadottá a magyar joggyakorlatban, hogy a bejelentés nélküli, azonnali, spontán tüntetés rendkívüli esetben megengedhető.

Megdőlt a hivatkozási alap. A Legfelsőbb Bíróság tegnapi döntésével kártyavárként omlott össze az az érvrendszer, amellyel a Gergényi Péter vezette budapesti rendőrség és az MSZP–SZDSZ annak idején próbálta magyarázni a nemzeti ünnepen történt véres rendőri akciókat. Ha a rendőrség jogszerűen járt volna el, és nem kezd oszlatásba hajnalban, akkor a reggel, délután és este tapasztalt erőszak is elkerülhető lett volna, hiszen az ünneplők éppen azon háborodtak fel, hogy a nemzeti ünnepen nem engedték őket a Parlament elé, az ’56-os emlékműhöz. A bírói ítélet a hatóság és a baloldal azon korábbi „érvét” is cáfolja, hogy a hajnali oszlatás oka a felfegyverzett, veszélyes tömeg volt. A kritikus rendőri akció következményeként vált később agresszívvá a tüntetők egy része, ami ürügyet szolgáltatott a készenléti egységeknek a válogatás nélküli, brutális és törvénytelen tisztogatásra. (P. T.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.