Kacsa az állami Mol-vásárlás

Cáfolta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Bloomberg azon közlését, amely szerint az állam még ebben az évben megvenné az orosz Szurgutnyeftyegaz tulajdonában lévő, 21,2 százalékos Mol-részvénycsomagot.

Dékány Lóránt
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírügynökség Fellegi Tamás fejlesztési minisztert idézve azt írta, hogy a 460 milliárd forint értékűre taksált pakett megvásárlásához szükséges forrást a piacról kívánják bevonni. A tárca helyreigazítást kért a Bloombergtől, s közleményében kifejtette: a kormány a jelenlegi bizonytalan helyzet egyik lehetséges megoldásának tartaná, ha az állam tulajdonosként a Szurgut jelenleg birtokolt pakettjét megvenné. A magyar állam azonban továbbra sem tárgyal az orosz vállalattal a Mol-részvények megvásárlásáról. Hozzátették, Oroszország és Magyarország egy egészként kívánja kezelni az energetikai szektor kérdéseit, s ennek kereteit szeretnék ebben az évben lezárni. Az inkriminált tudósítás nem cáfolt információi szerint Fellegi azt is elmondta, hogy nem „látják szívesen” a hazai stratégiai vállalatokban a nagy külföldi cégeket, ugyanakkor az állam számára jövedelmezőnek tartja a Molban való későbbi részvételt. A Reuters kérdésére a Szurgutnál azt mondták: el akarják adni a részesedést, és állandó tárgyalásban állnak a Mollal.
A fejlesztési tárca fennhatósága hamarosan megnövekszik, mivel a nemzetgazdasági tárcától átveszi az energiaügyek kezelését.

*

Mindez azt jelenti, hogy a Matolcsy György által vezetett tárca alól kikerül az energiastratégiával és otthonteremtéssel foglalkozó államtitkárság, és az szinte egy az egyben átkerül Fellegi Tamás fejlesztési miniszter befolyása alá. Úgy tudjuk, ennek nyomán Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) illetékes államtitkára rövidesen átköltözik az NFM-be. Követi őt Olajos Péter helyettes államtitkár, akinek a pozíciója nem, csupán a területe változik némiképp. Eddig ugyanis az energiastratégia tartozott hozzá, ezentúl viszont a klímapolitikáért, a „zöld” gazdasági fejlesztésekért és a megújulóenergia-termelésért felel majd. Az energetika többi területét – ugyancsak helyettes államtitkárként – Kovács Pál felügyeli, aki eddig is ezt a pozíciót töltötte be Völner Pál államtitkárságán belül. A változás, hogy Kovács Pál ezentúl nemcsak szabályozási, hanem az energiastratégiához tartozó ügyekkel is foglalkozik majd.
A két minisztériumot belülről ismerő forrásunk szerint Völner Pál is államtitkár marad az NFM-ben: ő a többi infrastruktúráért, tehát elsősorban a közlekedésért felel majd. Eddig a közlekedésstratégiai kérdések ugyan az NGM-hez tartoztak, ám valójában ehhez a tárcánál csak a feladatkör volt meg, az ehhez szükséges apparátus nem. Most ez a terület is az NFM-ben egyesül.
Információink alapján azonban az ellenkező irányban is történik változás, mivel a magyar vállalkozások külpiaci befektetéseit segítő ITD Hungary – amely jelenleg az Nemzetgazdasági Minisztérium szakmai, de az NFM tulajdonosi felügyelete alatt áll – teljes mértékben átkerül a nemzetgazdasági tárcához. Úgy tudjuk, hogy a módosításokról hivatalosan már a jövő szerdai ülésén dönt a kormány, és a változások is gyorsan, november elsején léphetnek hatályba. Azonban nem- csak a két tárca, hanem több minisztérium is érintett lesz majd a feladatkörök újraosztásában.
Mint a minisztériumi feladatmegosztás hírét először közlő Stop.hu fogalmazott, ezzel az NGM intézményében létrejött a legkisebb minisztérium, ahol a megszüntetett munkaügyi tárca feladatai, valamint a pénzügyi tárcától a költségvetés-készítés feladatai maradtak. Ezenkívül a Széchenyi-terv összeállítása is az NGM-ben történik, ám annak végrehajtása már Fellegi Tamás tárcájának lesz a privilégiuma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.