Kevesebb szervátültetést végeznek

Csökkent a magyar betegeken elvégzett szervátültetések száma 2005 és 2009 között, s ennek elsősorban nem a pénzhiány az oka – állapította meg az Állami Számvevőszék vizsgálata, amely szervezési és szabályozási hiányosságokat tárt fel.

Munkatársunktól
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legfrissebb jelentésében az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapítja: 2009-ben – a 2005-ben végzett 389 szervátültetéshez képest – csak 354 beavatkozást végeztek el magyar betegeken. Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke elmondta, az adatok alakulása a nemzetközi trendekkel ellentétes, és hazánk további lemaradását vetíti előre a betegellátás e területén is. Noha a vizsgált időszak alatt 2,5-ről 2,4 milliárd forintra csökkent a transzplantációra fordított finanszírozási összeg, a beavatkozások számának csökkenése elsősorban nem a pénzhiánnyal magyarázható.
Zöldréti Attila, az Állami Számvevőszék főcsoportfőnöke azt mondta, hogy a vizsgálat szervezési és szabályozási hiányosságokat tárt fel. Például nincs egységes regisztrációs rendszer és nemzetközi együttműködés. Emiatt előfordul, hogy éppen van donor, befogadó beteg viszont nincs, emiatt a szerv elvész. Az elmúlt időszakban nem értékelte az ágazat a transzplantáció helyzetét és nem készített akciótervet annak fejlesztéséről sem – állapították meg.
Nagy a lemaradás az uniós átlagtól, a legnagyobb, 73 százalék a májátültetés esetében, de a szívnél is 41 százalék.
Minden körülményt egybevetve mégis talán a legnagyobb probléma a vese-transzplantációknál tapasztalható, elsősorban az élő donorok körében. – Miközben Magyarországon szinte elenyésző az élő donoros átültetések száma, akad olyan ország, amelyben nyolcvan százalék ez az arány – mondta Kaló Zoltán, az ELTE egészség-gazdaságtani kutatóközpontjának programigazgatója. A szakember szerint a vese esetében nem a pénz hiánya, hanem a kevés donor az akadálya a sokkal több beavatkozásnak. – Pedig így is évente 6,6 milliárd forintot takarít meg a társadalombiztosítás a 2200 szervátültetett dialízis kezelésein – tette hozzá.
Az ÁSZ megállapította azt is, hogy a magyar betegeken Ausztriában végzett tüdőátültetésekre kötött szerződés előnytelen hazánknak: sokkal több szervet visznek ki, mint amennyit beültetnek magyar páciensekbe. Eközben viszont egy műtét átlagköltsége 15-ről csaknem 22 millió forintra nőtt 2005 óta.
Az ÁSZ többpontos javaslatot készített a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjének. A szaktárcának akciótervet kellene kidolgoznia az esetszám növelésére, folyamatos monitorozásra és elemzésre is szükség van, illetve a transzplantációs centrumokat minőségi indikátorok alapján kellene értékelni. Az országosan egységes betegtájékoztatás és utógondozás kidolgozása mellett a beavatkozásokat a tényleges költségek szerint kell finanszírozni – javasolta a számvevőszék.
A hazánkban végzett szervátültetések 53 százaléka vese-, 29 százaléka máj-, 7,5 százaléka szív-, 1,9 százaléka kombinált vese-hasnyálmirigy-beültetés volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.