Kínai jogsegélykérelemre várunk

<p>Hivatalosan a mai napig nem kereste meg hazánkat a kínai igazságügyi minisztérium – ez az oka annak, hogy Magyarország még nem adta át a norvég diáklány, Pernille Marie Thronsen meggyilkolásának nyomozati aktáit a pekingi hatóságoknak. Az elkövetéssel gyanúsított Csao Fej (Zhao Fei) előzetes letartóztatását Kínában nemrég bizonyítékok hiányában megszüntették.</p>

Nagy Áron
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a magyar hatóságok akadályozzák a Pernille Marie Thronsen augusztus végi, budapesti meggyilkolásával gyanúsított kínai fiatalember, Csao Fej elszámoltatását – szögezte le lapunknak a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Borbély Zoltán elmondta, a norvég közvéleményben sajnálatosan téves kép alakult ki a helyzetről, szó sincs ugyanis arról, hogy hazánk vonakodna átadni a pekingi rendőrségnek a norvég diáklány megölése miatt indult nyomozás dokumentumait, vagy fogadni az ázsiai állam hatóságának feltáró csoportját. A jogsegélykérelmi eljárás szabályai rögzítettek: ha Kína igazságügyi szervei, a felelős minisztérium hivatalosan kéri Magyarországtól, hogy az ossza meg velük a bűncselekményről szóló információkat, továbbá – a nemzetközi egyezmények előírásaival összhangban – biztosítékot ad arról, hogy semmiképp sem ítélik halálra Csao Fejt, akkor rövid időn belül eleget teszünk ennek az elvárásnak – közölte aLegfőbb Ügyészség szóvivője. Megjegyezte, hogy egy, az előírásoknak meg nem felelő konzuli levélen kívül más, értékelhető kérvény eddig nem érkezett Kínából.
Emlékezetes, múlt pénteken a norvég televízió hírül adta: Pekingben megszüntették Csao Fej előzetes letartóztatását. Az NRK idézte az ázsiai ország külügyi szóvivőjét, aki kijelentette, a törvényeik szerint 30 napnál tovább senki sem tartható fogva, ha nincs kellő bizonyíték a bűnösségéről. Mivel a magyar hatóságoktól nem kapták meg a gyilkossági ügy aktáit, így kénytelenek voltak elengedni a 26 éves fiatalembert, azt viszont előírták neki, hogy mindennap jelentkezzen a rendőrségen – jegyezte meg Csiang Jü (Jiang Yu). Ez azonban nem nyugtatta meg a meggyilkolt diáklány szüleit, akik jogi képviselőjük útján adtak hangot felháborodásuknak.
Korábban hírül adtuk: Pernille Marie Thronsent egy VII. kerületi, Hársfa utcai kollégiumban ölték meg, holttestére augusztus 29-én találtak rá. A feltételezett elkövető – aki addig szintén diákként tartózkodott hazánkban – még a bűncselekmény napján repülőgépen elhagyta az országot. A magyar rendőrség később nemzetközi körözést adott ki Csao Fej ellen, mert bizonyítékai voltak arra, hogy ő gyilkolt. Hazájában őrizetbe vették – kiadatási egyezmény híján Peking magának vindikálja a jogot, hogy ítélkezzen felette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.