Kincskereső és Csodaceruza

Nyáron egy irodalmi felolvasáson lóbálta a feje fölött Konczek József költő a Kincskereső című gyermekirodalmi folyóirat egyik számát. Innen tudtam meg, hogy az én egykori újságom – mert nálunk a családban mindenkinek járt valamilyen lap – még létezik.

Varga Klára
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Csodaceruzát pedig, a könyvtárosok, tanárok, szülők színvonalas gyermekirodalmi lapját néhány hete a Facebookon ismertem meg. Ami közös a két lapban, hogy mesebelien áldozatos szerkesztők tartják őket életben, és hogy a Kincskereső korábbi, még meglevő számait átmenetileg a Csodaceruza szerkesztősége raktározza.
Franciaországban vagy Németországban, ahol nagy múltú intézmények foglalkoznak gyermekirodalommal, a gyermeklapok és a felnőtteket a gyermekirodalomról tájékoztató lapok ismertek, népszerűek, jól fogynak, kényelmesen megélnek, míg nálunk a Kincskereső és a Csodaceruza is vegetál. A címe alapján a Csodaceruzáról azt hittem, gyerekeknek szóló irodalmi újság, a honlapjukon és a papírújságban is keresgéltem a verseket, meséket, de csak képes híreket, videókat, interjúkat találtam díjakról, fesztiválokról, szerzőkről, könyvekről, csodálatos magyar illusztrátorokról.
Sándor Csilla Mária, a Csodaceruza főszerkesztője Székelyudvarhelyen született, Budapesten járt egyetemre, s aztán nyugati példák nyomán alapította a lapot, amely szerinte leginkább a közkönyvtárosokat éri el, az iskolák örülnek, ha a kötelező olvasmányokat meg tudják venni, a pedagógusok túlterheltek, nem tudnak eleget törődni az önképzéssel, a szülők nem nagyon ismerik a lapot, vagy nincs rá pénzük. A magyar népmese napján, Benedek Elek születésnapján Sándor Csillának az általa szerkesztett erdélyi lapelőd, a Cimbora sanyarú sorsa jutott az eszébe, de erőt is abból merített. A főszerkesztő, bár anyagilag személyesen is áldozatot kellett hoznia (eladnia a lakását, albérletbe költözni), nem akarja feladni, inkább olyan Csodaceruzát indít a jövőben, amely már valóban a gyerekeknek szól, hiszen, mint mondta, a felnőttek is a verseket és a meséket keresik egy ilyen című folyóiratban. A terjesztés is könynyebb az iskolákon keresztül gyereklap esetében, és ami a gyereknek szól, azt talán akkor is megveszi a szülő, ha magára már nem költ. Több rejtvény, képes játék is kerül az új számokba, s egy befűzött melléklet továbbra is a felnőtteket tájékoztatja majd. Sándor Csilla abban is bízik, hogy Jankovics Marcell, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke megfelelően képviseli a gyermekirodalom ügyét.
A Csodaceruza tízesztendős, a Kincskereső jövőre lesz negyven. Amikor 1971-ben a tíz–tizennégy éveseknek szóló gyermekirodalmi lap létrejött, egy egész szerkesztőség gondozta, köztük például Baka István költő. Ma a hatvanas éveit taposó Rigó Béla költő (többek közt a Nálatok laknak-e állatok? című Kaláka-örökzöld szerzője) viszi egyedül a terhet, és már szeretné letenni, odaadni a főszerkesztőséget egy fiatalabb kollégának, de úgy, hogy aki vállalja a munkát, azt főállásúként eltartsa a lap, és legyenek még külsősök vagy részmunkaidősök, elfogadható munkadíjért. A szerkesztést a ma is tartó lelkesedéssel Rigó Béla még megoldja, még mindig képes felbiztatni szerzőket, hogy írjanak a Kincskeresőbe verset, mesét, vagy régről keres anyagokat, vagy abból szemezget, ami éppen őt érdekli, de az már nagyon terhes, amikor a nyomdaköltséget zsebből kell megelőlegezni, vagy amikor a raktározást kell megoldani. Ő abban reménykedik, hogy talán sikerül a Móra Könyvkiadó gondozásába adni a Kincskeresőt.
Abban mindkét szerkesztő egyetért, hogy gyermekirodalmi lapot csak úgy lehet eladni, ha a felnőttnek tetszik, amit az újságban talál, különben nem adja a gyerek kezébe, és nem kockáztatja azt, hogy többször is fel kelljen olvasnia. De bármilyen áldozatos és igényes a szerkesztői munka, ha a potenciális közönséghez nehezen, alig jut el az újság. (Legalább tíz szülőt, nagyszülőt kérdeztem meg egy hét alatt, ismerik-e valamelyik folyóiratot. Nem ismerték, de volt, aki rögtön felírta a nevét mindkét lapnak.)
Sokat segíthetne, ha közszolgálati kulturális televízió-műsorokban lenne lapszemle, amely a gyermekirodalmi folyóiratokat, honlapokat is szemlézi, vagy pedig a magukat illetékesnek érző tévécsatornák más formában foglalkoznának a gyermeklapokkal és/vagy a gyermekirodalommal. Hiszen manapság mindenki azt ismeri, arról tud, amit a televízió bemutat. De végleges megoldást jelenthetne Sándor Csilla szerint az, ha az állam megvásárolná a lapokat az iskolai és a közkönyvtárak számára, hiszen az havonta több ezer eladott újságot és komoly, tervezhető bevételt jelentene minden lapszámból.
Az olvasó szempontjából pedig jobb esélyeket arra, hogy ha a felnőtt jól tud tájékozódni a gyerekirodalomban, tudja, mi való a különböző életkorú gyerekeknek, sikerülhet őket is rábírni az olvasásra, különösen a vers- és meseolvasásra, az irodalom szeretetére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.