Könyvvizsgáló-háború

Komoly veszélyeket hordoz a négy nagy multinacionális könyvvizsgáló cég piaci erőfölénye, ezért az Európai Unió más vállalkozásokat is üzlethez juttatna. Míg egyesek üdvözlik a lépést, mások szerint lobbiérdekek irányíthatják az uniót.

Jakubász Tamás
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtörné az Európai Unió a nagy multinacionális könyvvizsgáló cégek piaci egyeduralmát. A közösség a válság hatásainak elemzése után jutott arra a következtetésre: nehézséget okoz, hogy az unió országaiban a négy nagy cégcsoport (a Deloitte, a PwC, az Ernst&Young és a KPMG) végzi a tőzsdei vállalkozások többségének könyvvizsgálatát. Az EU szerint komoly kockázatokat hordoz, hogy néhány társaság tartja kezében a könyvvizsgálati megrendelések jelentős részét. Az aránytalan piaci erőviszonyok miatt bármelyik nagy multicég esetleges bedőlésének beláthatatlan gazdasági következményei lennének, nem beszélve a céges iratok szavahihetőségéről.
A szóban forgó négy nagy könyvvizsgáló cég egyes szakértői ellenben felvetik, hogy vállalkozásaik a világkereskedelem szempontjából fontos 150 ország mindegyikében működtetnek kirendeltséget, s ez ad magyarázatot piaci hegemóniájukra. Továbbá az, hogy megfelelő szaktudásuk és nemzetközi kapcsolatrendszerük miatt a legnagyobb vállalatóriások könyvvizsgálatát is el tudják végezni. Némelyek felidézték, hogy az EU-nak nem ez az első kísérlete arra, hogy megtörje a négy nagy cégcsoport piaci uralmát, ám a korábbi próbálkozások rendre elhaltak. A mostani kísérlet mögött pedig azoknak a könyvvizsgálóknak a lobbiját sejtik, amelyek a négy nagy egyikének helyét szeretnék átvenni.
Más szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy akárcsak Nyugat-Európában, hazánkban is jelentős piaci szeletet hasít ki a négy nagy nemzetközi adótanácsadással és könyvvizsgálattal is foglalkozó multicég. Ugyanakkor mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a könyvvizsgálat és az adótanácsadás a két kevésbé összeférő szolgáltatás. Előbbinél ugyanis a számsorok törvényességét kell megvizsgálni, míg utóbbinál a megrendelőnek a legnagyobb hasznot hajtó adóügyi megoldás megtalálása a célja. Ugyanaz a cég viszont nem lehet egyszerre a törvényességet garantáló független közreműködő és a megrendelő érdekeit védő tanácsadó. Szerintük ezt az ellentmondást – a piaci viszonyok rendezése és ez esetleges felelősség könnyebb tisztázása véget – érdemes lenne mihamarabb feloldani.
Az unió egyébként nemcsak a négy nagy multi versenyelőnyét kívánja korlátok közé szorítani, hanem a kis- és közepes vállalkozások adminisztrációs, könyvelési terhein is csökkenteni szeretne. Erről a közösség hamarosan beszerzi a szakmai szervezetek elképzelését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.