Lepipálja az MNB-t a román jegybank

Bár látszólag az e heti kamattartással Magyarországon továbbra is a romániainál alacsonyabb a kamat, szakértők szerint az infláció miatt ez pont fordítva érvényes. A szomszédos ország közgazdászai áldásosnak, a budapestiek károsnak érzik a saját jegybankjuk által folytatott monetáris politikát.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatot a héten a magyarországi és a romániai jegybank is, így Budapesten 5,25 százalékon, Bukarestben 6,25 százalékon maradt a kulcs. Csak látszólag olcsóbb azonban Magyarországon a hitelezés, ha az inflációt is figyelembe vesszük (azaz a reálkamatot nézzük), kiderül, hogy épp fordított a helyzet – hívták fel figyelmünket a lapunk által megkeresett szakértők. A szomszédos országban az árdrágulás mértéke augusztusban (az áfaemelés után) elérte a 7,58 százalékot, nálunk pedig 3,7 százalékon állt meg. Vagyis ennyit kell levonni az alapkamatból, hogy a reálkamat szintjét elnyerjük: Magyarországon tehát jelenleg plusz előjellel 1,55, Romániában mínusz 1,33 a reálkamatszint.
– Romániában a következő három negyedévben várhatóan negatív marad a reálkamat, ha a Román Nemzeti Bank (BNR) nem emeli jelentősen a rátát – érveltek a kamattartás ellen a bukaresti Ziarul Financiar gazdasági lap tegnapi számában a bankárok. Ellenérzéseik érthetők, mert a BNR döntése egyáltalán nem kedvez a pénzintézeti haszonszerzésnek. Ottani vállalkozók és magyarországi közgazdászok azonban a nemzetgazdaság szempontjából helyes döntésnek, sőt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által követendő mintaképnek tartják a bukaresti központi bank monetáris politikáját.
– Az összes egykori Szovjetunió befolyási övezete alá tartozó ország közül a magyar jegybank képviselte eddig és jelenleg is a legkevésbé a nemzetgazdaság érdekeit. A reálkamatszint Magyarországon legalább négy százalékponttal meghaladta a visegrádi országok átlagát a rendszerváltozás óta – mondta a Magyar Nemzetnek Róna Péter, az oxfordi egyetem (Blackfriars Hall) vendégtanára. Ez egy olyan egyenlőtlen versenyhelyzetet teremtett a magyar vállalkozások és a multinacionális cégek között, amelyben törvényszerűen alulmaradtak a hazai szereplők. – A külföldi hátterű cégek olcsón jutottak devizához anyavállalataikon keresztül, miközben a nemzetgazdaság szereplőinek maradtak a drága forinthitelek. Ez vezetett végül a magas kockázatú svájcifrank- és euróhitelek elterjedéséhez – mutatott rá a szakember. Róna Péter szerint abból a szempontból is okosabban cselekszik Mugur Isarescu román jegybankelnök magyarországi partnerénél, hogy sokkal több összetett monetáris politikai eszközt alkalmaz.
– Románia két százalékponttal, Szlovákia hárommal olcsóbban hitelezte magát Magyarországnál jegybanki politikájának is köszönhetően a rendszerváltás után – mutatott rá lapunk megkeresésére Boros Imre közgazdász, korábban az MNB-nél dolgozó szakember. Mint mondja, az a furcsa helyzet alakult ki mára, hogy miközben az MNB-t vezető Simor András az augusztusi kamatdöntő ülésen már kamatot kívánt emelni, a forint erősödni tudott, pozitív elemzések láttak napvilágot a magyar gazdaság kilátásairól, vagyis mintha „a hitelezőink jobban drukkolnának nekünk saját jegybankelnökünknél”. Boros szerint a válság mélypontján is az ország érdekeit jobban védte a BNR magyar társánál: miközben Bukarestben maximum 10,25 százalékra vitték fel az alapkamatot, az MNB-nél 11,50 is volt a ráta. A szakember úgy látja, hogy bár a válság alaposan megtörte Románia fejlődését (a plusz hétszázalékos GDP-növekedés mínusz hétbe fordult tavaly, amelynek hatásait megszorító intézkedésekkel, többek között 25 százalékos bércsökkentéssel tompították), és az ország szintén a Nemzetközi Valutaalap segítségére szorult, szomszédunk mégis óriási lépéseket tett hátrányos helyzetének ledolgozására. Miközben a 2000-es évek elejéig a romániai bérek töredékei voltak a magyarországinak, ma már számos ottani építkezésnél magasabb fizetéseket ajánlanak a dolgozóknak, haza is ment emiatt a vendégmunkások jelentős része.
– Csaknem húsz éve ugyanaz a személy vezeti a jegybankot Romániában, ez is segíti a monetáris politika stabilitását. Miközben Magyarországon mindig vita volt a kormány és a jegybankvezér között, Mugur Isarescu eddig nem kötelezte el magát egyik politikai párt felé sem, így hű maradhatott a szakmaiassághoz – nyilatkozta érdeklődésünkre Coltea Tibor nyomdaipari vállalkozó, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság korábbi elnöke. A vállalkozó azt sérelmezi, hogy idén a bukaresti jegybankelnök korábbi szokásával ellentétben nem „rántotta le a leplet” a költségvetés számainak tarthatatlanságáról. Romániai közgazdász körökben csak remélni tudják, hogy Isarescu nem tért le a korábban jól bejáratott útjáról, miközben a magyarországi szakemberek épp fordítva gondolkodnak az MNB-ről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.