Leváltották a hévízi fürdőigazgatót

Leváltotta posztjáról a tegnapi taggyűlés Hegedűs Lajost, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Kft. főigazgatóját. A fürdő működésével öszszefüggésben az ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja és a közbeszerzési eljárások befolyásolása miatt már több mint egy éve nyomoz.

Velkei Tamás
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három és fél év után távozik Hegedűs Lajos a hévízi gyógyfürdő éléről. A botrányairól elhíresült intézmény élére Molnár Lajos korábbi SZDSZ-es egészségügyi miniszter nevezte ki Hegedűst, aki az első Orbán-kormányban Matolcsy György Gazdasági Minisztériumának főosztályvezetője volt. Ennél a tárcánál az a Nagy Róza volt a felettese, akit később Molnár – Nagy Róza sógora – a fürdő stratégiai igazgatójává nevezett ki, és az ugyancsak Matolcsy által vezetett Nemzetgazdasági Minisztériumban jelenleg is államtitkári posztot tölt be.

*
A Fidesz helyi csoportja korábban többször felhívta a közvélemény figyelmét arra, hogy az MSZP– SZDSZ-kormányok „politikai állást kreáltak” a hévízi kórház igazgatói posztjából. Hegedűs mandátuma 2012. február 28-ig szólt volna, ám a felügyelőbizottság tagjainak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek és a hévízi önkormányzatnak lehetősége van arra, hogy indoklás nélkül, azonnali hatállyal leváltsák a fürdő vezetőjét, és új főigazgatót nevezzenek ki. Ez történt most, Hegedűs helyett öt éven át Kvarda Attila, a Keszthelyi Városi Kórház igazgatója vezetheti a kft.-ét.
Papp Gábor (Fidesz–KDNP), Hévíz polgármestere szerint a leváltás igénye már régen megfogalmazódott, ám akkor a többségi tulajdonos MNV Zrt. és a kisebbségi tulajdonos önkormányzat még nem tudott megegyezni az igazgató eltávolításáról, mivel Vértes Árpád, a város korábban SZDSZ által támogatott, később független polgármestere feltétlen bizalmáról biztosította Hegedűst. Az október 3-án megválasztott új testület azonban már egyetértett a többségi tulajdonossal.
A leváltás mellett szóló érvek közt szerepelt a kórház ellen folyó ügyészségi vizsgálat, valamint az a meghiúsult másfél milliárdos pályázat, amit hanyagság és a feladatok nem teljesítése miatt vont vissza a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A fürdőhöz tartozó kemping bérbeadása ugyan meghiúsult, de a többségi tulajdonos tizenhat hektár, stratégiailag fontos területet vont ki a kórház kezeléséből.
Hegedűs Lajos szerint a hévízi gyógyfürdő regnálása alatt sikeresen és eredményesen működött, 2007 márciusában ötvenmillió forint volt a cég bankszámláján, ma pedig csaknem ötszázmillió. A nettó árbevétel tavaly 3,2 milliárd forintot tett ki, a nyereség pedig meghaladta a 350 millió forintot – állítja. A példás működésnek némiképp ellentmond, hogy a kórházban történt visszásságok miatt a Somogy Megyei Főügyészség és a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság több mint egy éve nyomoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.