Másnap

Szerető Szabolcs
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önmagában attól, hogy valamely választáson ezüstérmet szerez, még nem válik egy politikai erő váltópárttá. Mondhatják az MSZP vezetői, hogy maguk mögé utasították a vasárnapi önkormányzati választáson a Jobbikot; hogy áprilishoz képest erősödtek néhány százalékot; hogy a felmérések egy kicsit rosszabb eredményt jósoltak; hogy vannak azért biztató jelek; hogy volt néhány helyen sikerélményük is, hisz lám, tényleg úszkál néhány vörös csónak a narancstengeren. Az ügyesen kiválasztott apró részletek azonban nem fedik el a lényeget: október 3-án teljessé vált az MSZP veresége, most roppant meg a politikai hátország, amelynek oly sokáig legendás társadalmi beágyazottságát köszönhette. Hosszú ideig nem lesz újabb megméretés, addig pedig mindenképpen el kell búcsúzni a másfél évtizedig birtokolt nagypárti státustól.
Egy váltópárt lemaradhat olykor vetélytársa mögött, de sohasem engedheti látótávolságon kívülre. Márpedig a Fidesz mára annyira elhúzott az MSZP-től, hogy nem is értem, mire gondolt Szanyi Tibor szocialista kampányfőnök, amikor a tegnapi Népszavának azt mondta: kétpólusúvá vált a politikai rendszer Magyarországon. Ráadásul a kétségkívül legnagyobb ellenzéki párt elutasítottsága nagyon magas, és a politikai palettán nincs olyan számottevő csoport, amely a szövetségese lehetne. A választás másnapján, amikor már-már hatott a „feljövőben vagyunk” önszuggesztiója, Szili Katalin némiképp váratlan (ki)lépésre szánta el magát. Mostantól az MSZP-n kívülről próbálja megújítani a válságba került magyarországi baloldalt; volt pártjáról adott szikár és kíméletlen helyzetértékelésével nehéz lenne vitába szállni. A pártvezetés sem ezt tette, hanem az ilyenkor megszokott koreográfia szerint a parlamenti mandátumáról való lemondásra szólította fel, s majd mindenkinek volt róla egy-két rossz szava. A volt házelnök mozgása sokban emlékeztet arra, ami a rendszerváltás idején Pozsgay Imrével történt. A Németh-kormány államminisztere néhány hónap alatt vált reménybeli köztársasági elnökből az 1990-ben a mostanihoz hasonló választási kudarcokon átesett szocialisták dezertőrévé. Ahogy annak idején ő, most Szili Katalin sem robbantott pártot; kibékíthetetlen elvi ellentétek miatt távozik magányos harcosként.
A pártegységre távlatosan jóval komolyabb fenyegetést jelent a minden kudarca ellenére fékezhetetlen ambíciójú bukott miniszterelnök, aki MSZP-n belüli rendszerváltást sürgetve, a jelek szerint nem egyetlen nagy rohammal, hanem platformszervezéssel, belső építkezéssel igyekszik aláásni Mesterházy Attila pártelnöki hatalmát. Kovács Lászlóét már sikerült egyszer, most azonban Gyurcsány Ferencet sokkal nehezebb a fényes jövő, mint a terhes múlt emberének látni, láttatni.
Egyelőre semmi jele annak, hogy az MSZP megértette volna, mi is történt vele az elmúlt években, miért is került jelenlegi szánalmas helyzetébe. Ha a jelenség társadalmi hátterét vizsgáljuk, tudományoskodva kijelenthetjük, hogy felbomlott a rendszerváltás nyerteseinek és veszteseinek még Horn Gyula által a párt mögé felsorakoztatott koalíciója. Szili kilépése, Gyurcsány mozgolódása, Mesterházy pozícióféltése csak a válság egy-egy tünete. Megjósolhatatlan, mi történik a nagy vereségek(ek) utáni másnaposságot követően a hagyományosan baloldalinak nevezett politikai térben. Csak annyi biztos, hogy gyökeres szellemi, szervezeti és személyi átalakulás nélkül itt nem terem váltópárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.