Mi jöttünk, a rokonok mennek

Mégis igaz lehet a finn–magyar rokonság. Mi szoktunk úgy veszteni, ahogy északi vendéglátóink tegnap: a 94. percben kapott góllal. De ne szégyelljük, hogy ezúttal mellénk állt a szerencse. A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-re nyert Helsinkiben, így a vártnál jobban, négy meccsből szerzett kilenc ponttal várja az Eb-selejtezők tavaszi folytatását.

2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az E csoport állása
1. Hollandia 4 4 – – 12-2 12
2. Magyarország 4 3 – 1 12-4 9
3. Svédország 3 2 – 1 9-4 6
4. Moldova 4 2 – 2 5-3 6
5. Finnország 3 – – 3 2-6 0
6. San Marino 4 – – 4 0-21 0


Egervári Sándor, mint ígérte, a nyilvánossággal csak a mérkőzés kezdete előtt másfél órával osztotta meg a kezdőcsapatát. A San Marino ellen pályára küldött tizenegyhez képest Vanczákot Lipták váltotta, s Komant Vadócz. A kapitány a felállást 4-4-2-ben, tehát két csatárral adta meg, miközben a nevek alapján nyilvánvaló volt, hogy a magyar válogatott majd egy csatárral (Szalai) és két szűrővel (Elek, Vadócz), tehát 4-2-3-1-s formációban játszik. A hazaiak mestere, Stuart Baxter is egy támadót (Forssell) jelölt a finn együttesbe. A felállásnál fontosabb a tartalom, öt csatárral is be lehet szorulni a saját térfélre, és hét védővel is lehet kezdeményezni.
A finn szurkolókat közepesen hozta lázba a mieink vendégjátéka, szűken húszezer, félháznyi néző gyűlt össze az Olimpiai Stadionban. Pedig a jegyár nem okozhat gondot a két évtizede durván a magyarnak megfelelő életszínvonalról startolt, ám azóta minket gyorsvonatként faképnél hagyott finnek számára. A meccsre tizenöt euróért, azaz két sör áráért is lehetett belépőt váltani.
A kezdésre nulla fok közelébe süllyedt a hőmérséklet – napközben a hó is szállingózott néhány percre –, ami persze Helsinkiben ilyenkor már teljesen normális, ám a magyarok közül nemcsak Király, hanem Dzsudzsák is kesztyűt húzott. Reméltük azonban, hogy ő sem kesztyűs kézzel szándékozik bánni a finnekkel.
Az első tíz perc a taktikai harc jegyében telt el, a finnek kisebb meglepetésre átengedték a kezdeményezést, amivel viszont a mieink nem különösebben kívántak élni. Ezután a hazaiak ritmust váltottak, s a 13. percben ők alakították ki az első helyzetet. Moisander sokadszorra hozta zavarba Vermest, ekkor túl is jutott rajta, beadását Roman Eremenko kapásból szerencsére maga elé, a földre rúgta. Rögtön ezután a magyar válogatott jutott szabadrúgáshoz, Dzsudzsák ballal a sorfalat találta telibe. Majd Rudolf lépett meg egy csellel a baloldalon, a tizenhatoson belülre érve több megoldás kínálkozott, ő ballal csúnyán mellé-fölé durrantott.
A finnek a baloldalon próbáltak kibontakozni, nem is eredménytelenül, Vermesnek elég volt a maga gondja, ráadásul Rudolf sem segített be neki mindig időben. Itt is, ott is egy-egy sárga lap (Lipták, illetve Väyrynen) jelezte a fokozódó keménységet. Az első igazán veszélyes lehetőségre a 45. percig kellett várni, ekkor Väyrynen szánta el magát lövésre úgy 25 méterről; Király verve volt, de szerencsére a labda a felső lécet súrolva hagyta el a játékteret. Összességében feledhető első félidőt láthattunk.
A második játékrészre beállt Koman – Rudolf helyére, így a szerkezet nem változott. Azaz mégis: Gera ment ki a jobb szélre, s középen Koman vette át a szerepét. S kis túlzással az első labdaérintése mindjárt gólt hozott. Az 50. percben jól ugratta ki Szalait, aki megtolta a labdát Jääskeläinen mellett, majd kicsit kisodródva az üres kapuba passzolt (0-1). Ne hallgassuk el, a gólhoz a finn kapus legalább annyival hozzájárult, mint Koman, ahogy mondják, a rokonok elé jött ki, aztán Szalai találatát a szokásos gitárpengetéssel ünnepelhette.
Az északi drukkerek türelme egyórányi játék után elfogyott, füttyszóval igyekeztek életet lehelni a labdarúgóikba. Pezsdülést a 71. perc hozott: bejött Litmanen, a közönség felállva éltette. A BL-győztes klasszis első labdaérintésével helyzetet teremtett, de a mieink ekkor veszélyesebbek voltak: előbb Koman durrantott, majd Gera csúsztatott egyaránt kicsivel mellé. Egervári Sándor Litmanenre beküldte Pintért, de a kottából irányított csapat ettől csak megzavarodott. Az addig hervadt finnek feléledtek, s a 86. percben két védő közül kiugorva Forssell egyenlített. A ráadással együtt az utolsó nyolc perc izgalmasabb volt, mint az előző nyolcvanhat, mindkét oldalon minden támadás helyzetet ért. A végén kétszer is Elek Ákos indított bátran, csellel kontrát, másodszorra jól játszotta meg Dzsudzsákot, aki kilőtte a bal alsót. A középkezdést hármas sípszó követte, 2-1-re nyertünk.
„Megbeszéltük, hogy győzelemre játszunk, s ez, ha néha csikorogva is, de sikerült. A második félidei cserékkel jól nyúltunk bele a mérkőzésbe, az utolsó néhány perc lüktető játékáért külön dicséret illeti a fiúkat” – értékelt Egervári Sándor szövetségi kapitány.
Az esély adott a jó tavaszi folytatásához, a finnek viszont búcsút inthetnek álmaiknak. Mi jöttünk, a rokonok mennek.

Finnország-Magyarország 1-2 (0-0), Helsinki, 18 000 néző, jv.: Kelly (ír). Gól: Forssell (86.), ill. Szalai (49.), Dzsudzsák (94.). Finnország: Jääskeläinen – Pasanen, Heikkinen, Hyypiä, Moisander – R. Eremenko, Sparv (Litmanen, 71.) – Porokara (A. Eremenko, 71.), Väyrynen, Sjölund (Kuqi, 81.) – Forssell; Magyarország: Király – Vermes, Juhász, Lipták, Laczkó (Vanczák, 87.) – Vadócz (Pintér, 75.), Elek – Rudolf (Koman, 46.), Gera, Dzsudzsák – Szalai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.