Mi lett a családi ezüsttel?

Aranyra cseréljük a családi ezüstöt – ezzel magyarázta a városvezetés még egy éve is, hogy miért jó a Fővárosi Önkormányzatnak a folyamatos privatizáció. Mint mára kiderült, nem jó: a pénz elfogyott. Az ingó és ingatlan vagyon jelentős része annak ellenére elillant, hogy Budapest az elmúlt húsz évben évről évre egyre többet költött, az szja-bevétel csökkenése ellenére egyre nagyobb állami támogatásokat kapott. Az eladósodottságot csak a törlesztőrészletek pontos befizetésén, a kamatok kasszírozásán keresztül néző hitelminősítők találták kiválónak, és a lehetőségek határáig feszített hitelfelvételre ösztönözték a várost.

MN
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig néhány nappal a 2010-es önkormányzati választás előtt a fővárosban nincsenek komolyan vehető, jelentős pénzügyi forrásokra alapozó fejlesztési ígéretek. A pénz ugyanis annak ellenére elfogyott, hogy Demszky Gábor főpolgármester még a közelmúltban is a külföldi hitelminősítő intézetek beszámolóira hivatkozva azt hangoztatta: Budapest jó adós, a Fővárosi Önkormányzatot neves nyugati gazdasági lapok is kiválónak nevezik befektetői szempontból. A város vezetője egyetlen gondként említette, hogy a személyi jövedelemadó önkormányzatoknak visszaosztott mértéke az 1990-es száz százalékról mára alig nyolc százalékra csökkent. A Főpolgármesteri Hivatal az elmúlt öt ciklus gazdálkodási adatait összegyűjtő kiadványából kiderült: az 1990 óta egyre csak növekvő bevételek és kiadások ciklusról ciklusra nőttek, mint ahogy a központi támogatások, ezzel együtt a vagyoneladás is, beleértve az ingatlanok, az önkormányzati cégek, részvények és értékpapírok privatizációját. Mint az az adatokból kiolvasható, a működésre fordított összegeket az ezredfordulóra már jóval meghaladta a fejlesztésekre költött pénz nagysága, ugyanakkor a budapestiek – ellentétben a befektetők érdekeit képviselő szervezetekkel – a mai napig nem érzékelik, hogy a „családi ezüst” kiárusításával, a vagyon felélésével, Budapest eladósításával tényleg „aranyat csináltak” volna, mint ahogy azt akárcsak egy évvel ezelőtt is mondta az akkor még SZDSZ-es Demszky Gábor és ma már rács mögött lévő volt MSZP-s helyettese, Hagyó Miklós. Még azt is megjegyezték, hogy a vagyon jelentős része a földben és Budapest utcáin található, azonban tény: a kilencvenes években részben privatizált vízművek és a csatornázási művek mellett a gázművek maradék részvényeit is értékesíteni akarták, mint ahogy túladtak az elektromos művek papírjain is. Előbbi eladását csak a válság akadályozta meg, mert nem akadt rá megfelelő ajánlatot tevő vevő.
A hitelfelvétel nagysága ciklusról ciklusra nőtt, az Állami Számvevőszék legfrissebb jelentése szerint az adósságállomány 2010-re meghaladta a 240 milliárd forintot, amely tartalmazza a BKV 80 milliárd fölötti adósságállományát, de nem szerepel benne a becslések szerint több száz milliárd forintos belső eladósodottság, azaz a járművásárlásokra, -felújításokra fordítandó, de hiányzó pénz. Csak összehasonlításképp: a Fővárosi Önkormányzat 1990-es bevétele 56,4 milliárd forint volt, kiadása (amelyben akkor még a működés dominált) pedig nem érte el az 55 milliárdot. Az idei tervben csaknem 540 milliárd forintos a kiadás, szemben a 492 milliárdos bevétellel. Az első önkormányzati évben 600 millió forintnyi kölcsönt vettek fel, míg 2010-ben 47,7 milliárd az előirányzat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.