Nehezen válik meg a kormány Bonntól

Lassan feledésbe merül a német újraegyesítés történetének azon egyedülálló mozzanata, miszerint a köztársaság kormányának két székhelye van. Hivatalosan Berlin a főváros, de a Spree menti metropolis politikai hatékonysága még mindig függ a Rajna partján fekvő, gúnyosan „vidéki fészekként” emlegetett Bonn hivatalainak működőképességétől.

Stefan Lázár
2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világháborút követően megalakult NSZK ideiglenes jelzővel ellátott fővárosa az újraegyesítés során sokat ígérő kiváltságot kapott. A privilégiumot fémjelző szövetségi város elnevezéssel nagyvonalú előnyhöz jutott ez a mindössze 320 ezer lakosú település. Hat minisztérium továbbra is itt dolgozik. A közélelmezési, a védelmi, az egészségügyi, a környezetvédelmi, az oktatásügyi és a fejlesztésügyi tárca vezetői Berlinben székelnek ugyan, de az adminisztráció továbbra is Bonnban működik. Amíg Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter mellett 516 alkalmazott tevékenykedik, addig a bonni részleg személyzete több mint 2500-ra rúg. A hat minisztérium működését összesen 8500 alkalmazott biztosítja. A népnyelv e helyzetet találóan úgy írja le, hogy a fej Berlinben van, míg a hátsó Bonnban. Az állami intézmények jelenléte azonban gazdasági erőt ad a városnak, s ennek is köszönhető, hogy a 7,1 százalékos munkanélküliség a fele a berlininek.
A posta és a Deutsche Telekom itt rendezte be központjait, míg hasonló méretű tőzsdén jegyzett vállalkozások a fővárosban nincsenek. A politikusok és a komótosan munkálkodó hivatalnokok helyét lendületes menedzserek, a modern kommunikációs technika specialistái vették át. Bonn további erénye a kulturális vonzerő. Egymást érik a kiállítások, és sokakat idevonz a város halhatatlan fiának, Ludwig van Beethovennek a varázsa is. Az idei Beethoven-fesztiválra még Új-Zélandról is érkeztek jegyrendelések. A zeneszerző emlékét őrző apró múzeumot több külföldi turista látogatja, mint német. A lakosság 77 százaléka vallja, hogy érdemes itt élni.
Folyamatosan növekednek ellenben az állam gondjai. A német adófizetők szövetsége évi 23 millió euróra becsüli a megosztott főváros költségeit, és a Szövetségi Számvevőszékkel karöltve kritizálja ezt a valóban egyedülálló luxust, a minisztériumok alkalmazottjainak állandó ingázását Bonn és Berlin között, az akták ide-oda szállítását, a párhuzamos struktúra költségeit. Jellemző, hogy a parlament búcsút vett ugyan a Rajnától, de továbbra is fenntartják az államelnök rezidenciáját, a berlini Bellevue-palota helyi párját, a Hammerschmidt-villát.
A minap idelátogató Christian Wulff fényes jövőt jósolt Bonn-nak, sok berlini politikus ugyanakkor őrültségnek tartja e megkettőzött adminisztrációt. Hangosan azonban ezt senki nem hangoztatja. Mintha tartanának a Bonnt odaadóan védelmező szövetségi külügyminiszter reakciójától. Guido Westerwelle a közeli Bad Honnefben született, a szövetségi városban járt iskolába, majd végezte egyetemi tanulmányait, s ma is bonni lakos. És ami még nagyobb súllyal esik latba, a liberális politikust ennek a választási körzetnek a polgárai segítették a német diplomáciát irányító külügyi hivatal élére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.