Nobel-díj a bébikért

A szervezeten kívüli megtermékenyítés módszerének fejlesztéséért Robert Edwards brit tudós kapja idén az orvosi-élettani Nobel-díjat. Az Edwards és kollégája által kifejlesztett eljárással világszerte négymillió gyerek született 1978 óta.

Grimm Balázs
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Geoffrey Edwards brit tudósnak ítélték oda az idei orvosi-élettani Nobel-díjat a szervezeten kívüli megtermékenyítés módszerének fejlesztésért – jelentette be tegnap Stockholmban a svéd Karolinska Intézet.
Indoklásuk szerint a kutató munkája vezetett el az első lombikbébi megszületéséhez – emlékeztetett a távirati iroda. Mint minden díjazott, a University of Cambridge 85 éves professzora is tízmillió svéd koronát (295 millió forintot) kap a legrangosabb orvostudományi elismeréshez. „Eredményei tették lehetővé a terméketlenség kezelését, amely orvosi állapot az emberiség jelentős részét, az összes pár több mint 10 százalékát érinti világszerte” – áll az intézet közleményében.
Az első lombikbébi, Louise Brown 1978. július 25-én született meg – áll az AP beszámolójában. Az eljárást az egyházak, a kormányok és a média egyes képviselői ellenezték, a tudományos élet néhány szereplője pedig szkeptikusan fogadta. Azóta az Edwards és a néhai Patrick Steptoe által kidolgozott technikáknak köszönhetően világszerte mintegy négymillió gyerek látta meg a napvilágot.
A tegnapi hírre reagálva Edwards szóvivője közölte, a tudós most túl beteg ahhoz, hogy nyilatkozzon, bár eddig is többnyire kerülte a reflektorfényt. A kitüntetett 2001-ben megkapta a Lasker-díjat az orvosi kutatások területén elért eredményeiért. Az elismerést a Nobel-díj előszobájának tekintik.
Az elismerés alapítója, Alfred Nobel 1833. október 21-én született Stockholmban. Apja és fivérei az ipar és a kereskedelem különféle területein tevékenykedtek, jelentős szerepük volt az oroszországi olajlelőhelyek kiaknázásában – olvasható Beck Mihály akadémikus Nobel-díjról írt tanulmányában. Alfred Nobel kivételes tehetség volt, és több jelentős találmány is fűződik a nevéhez. Ezek legfontosabbja a dinamit, amelyet véletlenül, de jó megfigyelés alapján fedezett fel. Nobel nem nősült meg, és 1895. november 27-én kelt végrendeletében mindenét egy alapítványra hagyta. A feltaláló az iratban úgy rendelkezett, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, a kémia, a fiziológia és az orvostudomány, valamint az irodalom legjobbjai, továbbá az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat kiérdemli. A tudományos munkásságért adható elismerés 1968-ban kiegészült a közgazdasági Nobel-emlékdíjjal. Ezt a svéd bank (Sveriges Riksbanks) kezdeményezte a pénzintézet fennállásának 300. évében, az elismerést hivatalosan Alfred Nobel-emlékdíjnak nevezik.
Az összesen tizenhat magyar, illetve magyar származású Nobel-díjas közül hárman kapták meg az elismerést az orvosi kategóriában. Bárány Róbert 1914-ben, Szent-Györgyi Albert 1937-ben, Békésy György pedig 1961-ben vehette át a 200 gramm súlyú, 23 karátos aranyból készült érmét és a vele járó pénzjutalmat. A díjat Alfred Nobel 1896-ban bekövetkezett halálának évfordulóján, december 10-én adják át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.