Nobel-kritika Peking címére

Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo), egy hazájában börtönben ülő kínai ellenzéki, kapta az idei Nobel-békedíjat, jelentették be Oslóban.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalos indoklás szerint Liu az alapvető emberi jogok érvényesüléséért régóta folytatott, békés küzdelméért kapta meg az elismerést, írta az MTI. Thorbjoern Jagland, a norvég Nobel-bizottság elnöke hozzátette, Peking megsért számos olyan nemzetközi megállapodást, amelynek maga is aláírója, illetve nem biztosítja a saját maga által meghirdetett politikai jogokat. A demokráciapárti aktivistát tavaly decemberben tizenegy év börtönre ítélték Kínában államellenes felforgatás vádjával.

*

Liu bíráló esszéket írt és publikált a Kínai Kommunista Pártról, és 2008-ban ő volt a kezdeményezője a demokratikus reformokat – egyebek között az emberi jogokat szavatoló alkotmányt – követelő Charta 2008 kiáltványnak, amelyet több százan, köztük vezető értelmiségiek írtak alá.
Peking szerint „teljes mértékben ellentétes” Liu Hsziao-po kitüntetése a Nobel-békedíj elveivel, és a díj odaítélése ártani fog a kínai–norvég kapcsolatoknak. Az Egyyesült Államok, Franciaország és Németország arra kérte Kínát, hogy mielőbb engedje szabadon az aktivistát. A 10 millió svéd koronával (egymillió euró) járó békedíjat december 10-én adják át a norvég fővárosban.
A norvég külügyminiszter egy norvég rádiónak nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy a Nobel-békedíj Bizottság a norvég kormánytól független testület, ezért Kína részéről alaptalan lenne a bizottság döntése miatt Norvégia ellen irányuló intézkedést tenni. Jens Stoltenberg norvég kormányfő a várható kínai rosszallás ellenére gratulált Liu Hsziao-pónak. A miniszterelnök közleményében kifejtette, Norvégia széles körű együttműködést folytat Kínával az emberi jogok területén is. Norvégia és Kína jelenleg tárgyalásokat folytat egy kétoldalú kereskedelmi megállapodásról.
Liu Hszia (Liu Xia) – aki telefonon nyilatkozott a francia hírügynökségnek – köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták férje kitüntetését, és ismételten felszólította a kínai kormányt, hogy engedje szabadon Liút.
A Nobel-békedíj odaítélésének bejelentését cenzúrázták a kínai internetes oldalak és keresőprogramok. Késő délután az Új Kína hírügynökség oldalán megtalálható volt a külügyminisztérium elítélő véleménye.
Az 1983-as kitüntetett Lech Walesa elégedettségének adott hangot. „A világnak nyilatkoznia kell róla, készen áll-e arra, hogy segítse Kínát belépni arra a területre, ahol ugyanazokat az elveket és értékeket tartják tiszteletben” – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.