Nyugati jövő, keleti múlt

A sokáig idealisztikus elképzeléseket tápláló ukrán elit és a lakosság számára a marginalizálódó Európa kevésbé vonzó, mint korábban. Már nem az álmok eldorádója. Nem jelent ugyanakkor alternatívát a szintén problémákkal küzdő Oroszország sem. Szeretnének európai színvonalon élni, ugyanakkor mentalitásuknak inkább megfelelnek az orosz modell kínálta szabályok. Az ország, ha lassan is, de Európa irányába mozog, s ebben az átmeneti időszakban fontos és hasznos lehet Kijev számára a közép-európai országok tapasztalata.

Stier Gábor
2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnában ma kevés embert találni, aki ne értene egyet azzal, hogy országa integrálódjon Európába. A NATO-tagsággal ellentétben az uniós csatlakozást célként tűzi ki a hivatalos Kijev is. Ez a közeledés mégis akadozik.
– Európa nem igazán akarja soraiba fogadni Ukrajnát, ugyanakkor megakadályozná azt is, hogy Moszkva befolyási övezetébe kerüljön. Kijev eközben Európáról beszél, s bizonytalan mozdulatokat tesz az integráció felé, mivel tudja, ha egy helyben áll, akkor Oroszország lenyeli – fogalmaz Vagyim Karaszjov, a kijevi Globális Stratégiák Intézetének igazgatója, hozzátéve, az ukrán elit valójában nem igazán siet az integrációval, hiszen tisztában van azzal, hogy ez a gazdasági életben, az üzleti szférában más szabályokat, viselkedést, például áttekinthető adózást jelent.
Szintén ellentmondásos a társadalom hozzáállása az európai integrációhoz. A lakosság szeretne úgy élni, mint Európában, s anynyit és úgy dolgozni, mint azt teszik a posztszovjet térségben. Az ukrán lakosság azonban nem csak emiatt viszonyul óvatosan az integrációhoz. Növeli a fenntartásokat az ismeretek hiánya s főképp a fennálló vízumrendszer. Különösen akkor, amikor Oroszországba nyugodtan utazhatnak.
Sok szó esik manapság a szuverenitás elvesztésének veszélyéről. Ezzel kapcsolatban az orosz vezetők egyre sűrűbb látogatásai, a gazdasági befolyás növekedése mellett Janukovics Moszkva iránti szimpátiáját szokták emlegetni.
– Nem ez a jó megközelítés – mondja Karaszjov, aki az exelnök, Viktor Juscsenko tanácsadói köréhez tartozott. – Ez az elit mentalitásában egyértelműen posztszovjet. Meghatározó volt státusának kialakulásában, hogy a rendszer bukása utáni korlátozott reformok, a privatizáció legnagyobb nyertese. Ezért aztán e helyzet konzerválásában érdekelt. Ezek az emberek lentről jöttek, s a rendszerváltozással olyan esélyt, ezzel pénzt és hatalmat kaptak, hogy azt érthetően nem engednék ki a kezükből. S ezt a hatalmat nemcsak az európai integráció, de az orosz befolyás növekedése is veszélyezteti – árnyalja a képet az elemző.
Oroszország ezt jól látja, s nem igazán bízik Janukovicsban sem.
– Erősítik az orosz fenntartásokat a Janukovics körüli autoriter tendenciák is, hiszen a Lukasenko-féle, a függetlenség eszméjével összekapcsolódó önkény erősödése egyáltalán nem érdeke Moszkvának. A Kreml jobban tud hatni Janukovicsra a jelenlegi körülmények között az úgynevezett soft power eszközeivel a dél- és kelet-ukrajnai választói akaraton keresztül, míg a demokrácia gyengülése csak növeli az elnök mozgásterét, amit adott esetben Moszkva ellen is használhat – fejtegeti Karaszjov.
Bár manapság felerősödtek az autoriter fordulatot kiáltó hangok, szaporodtak a nyugtalanító jelenségek is, az ukrán társadalom azonban már aligha enged a demokráciából, amelynek kialakultak, megerősödtek bizonyos intézményei, független a sajtó, s izmosodik a középvállalkozói réteg. A legfőbb feladat ma a társadalom konszolidálása s annak megakadályozása, hogy keleti és nyugati részre szakadjon, aminek veszélye az előző években reális volt.
– Juscsenko a közép-európai történelmi tapasztalatokra alapozva nemzetet próbált építeni, a globalizáció és az erős orosz információs befolyás körülményei között azonban ez nem sikerülhetett. E modell buktatóit, ukrajnai adaptálásának nehézségeit is látva Janukovics más úton jár. Nemzet helyett egyfajta keleti modellt követve államot épít, ez a folyamat pedig mindenütt természetes módon a demokrácia szűkülésével jár. Nincs ebben semmi rossz. Janukovics sikere ugyanis némi visszalépés után szilárd alapokat teremthet a nemzet építéséhez – mondja a politológus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.