Odisszea vízen, szárazon

Korábban nemegyszer megtörtént, hogy futballistáink és vízipólósaink is olimpiai bajnoki döntőt vívtak, de miután a focisták alászálltak a nemzetközi elitből, csapatsportban később soha nem akadt két finalistánk. Egészen az ezredfordulóig: 2000-ben, Sydneyben férfi vízi- és női kézilabdázóink is az aranyéremért játszhattak, a záró nap, október elseje délutánján, egymástól jó kétezer méternyi tér- és nem egészen egyórányi időbeli távolságban. Ellentétes előjellel ugyan, de mindkét mérkőzés örökre emlékezetes maradt, sőt már a döntőhöz vezető két út is felért két odisszeával. Nem tartott tíz évig, de éppen tíz éve volt.

Ballai Attila
2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint hivatalossá vált a sydneyi program, azonnal azt kutattam, mikor rendezik a női kézi- és a férfi pólódöntőt. Pár perc múltán máris összeugrott a gyomrom: kiderült, hogy egyszerre. Aztán gyorsan el is oszlott a rémület, hiszen felidéztem, hogy a lányok még soha nem jutottak fináléba, és a vízilabdások is 1976-ban nyertek bajnoki címet legutóbb, úgyhogy a csodán ráérek majd akkor lamentálni, ha bekövetkezett.
Afelől kétség sem volt, hogy a csoportból mindkét alakulat továbbjut. A lányok két győzelemmel (Angola 42-22, Franciaország 23-22), egy döntetlennel (Románia 21-21) és egy vereséggel (Koreai Köztársaság 33-41) másodikok lettek, így a túloldalon 3. osztrákokat fogták ki. Az esélyesek nyugtalanságával várták a negyeddöntőt.
Az 1997-ben és ’99-ben Európa-bajnok, 1998-ban vb-második pólósok nehezebben csúsztak be a nyolc közé. A görögöket (7-4) és a hollandokat (16-8) még üzemszerűen intézték el, ám a horvátoktól már 8-7-re kikaptak, és ha az amerikaiakat nem gyűrik le nagy nehezen 10-9-re, még nagyobb zűrbe is kerülhettek volna, mert a jugoszlávok elleni meccs is 10-9-et hozott, csak éppen oda. Nagyágyúink szárazon tartották a puskaport, Kásás Tamás például három mérkőzésen egyszer sem talált be, az egyenes kieséses szakasz előtt mégis így bátorította Keményt: „nyugi, csak most kezdődik az olimpia”. A kapitányra rá is fért némi pátyolgatás, mert a horvát meccsen majd’ kiugrott idegességében a bőréből, ki is állították, és mivel kétmérkőzéses eltiltást kapott, az amerikaiak és a jugoszlávok elleni partit a tribünön fészkelődte végig. Aztán egészen eredeti húzásra szánta rá magát, amikor – éppen ma tíz éve – beengedte a feneketlen sydneyi éjszakába a játékosait. Csupán arra kérte őket, hagyják bekapcsolva a telefonjaikat, és úgy érjenek haza, hogy másnap el tudjanak menni edzésre. Éjféltájt a következő SMS-t kapta: „Együtt vagyunk, fél óra múlva otthon vagyunk. A CSAPATOD.” Ez már felért egy fél győzelemmel, ám a negyeddöntőben azért még meg kellett verni az előző három év kudarcaiért ellenünk bosszút forraló olaszokat.
Igaz, előbb az osztrákok jöttek – persze a női kéziseknek, ugyancsak a négy közé jutásért. Sydney és a kézilabda kapcsán mindenkinek a dánokkal szemben hatgólos előnyről elveszített finálé ugrik be, ezért sem árt rögzíteni: az osztrákok az 55. percben 25-21-es nyerésre álltak ellenünk! Ha kikapunk, senki sem sirathatja az ezüstöt, hisz nyomtalanul eltűnik a csapatunk. Az utolsó másodpercekben mentett Radulovics 25-25-re, ám az ellenfél kapusa, Dzsandzsagava a hálóból a kezébe kapta a labdát, a félvonalig robogott vele, és onnan középkezdésből a létszámfölényes akciónk érdekében üresen hagyott magyar kapuba ívelte azt. Lélegzetelállító pillanat volt, különösen, mert nem egészen egy évvel korábban, az egyiptomi férfi vb nyolcaddöntőjében ugyanilyen góllal kaptunk ki a franciáktól. Hogy még kísértetiesebb legyen a hasonlóság: mindkétszer a Kohout, Dolejs cseh bírópáros vezetett. Port Szaidban gólt ítéltek, Sydneyben viszont nem; talán nem vitte rá a lelkük őket, ezért azt mutatták, hogy Dzsandzsagava átlépte a vonalat, majd a mieink hosszabbításban továbbevickéltek.
2000. szeptember 29-én, pénteken így virradhatott fel sportújságírói pályafutásom talán legboldogabb napja. A fiú pólósok délelőtt 8-5-re legyalulták az olaszokat, Kásás Tamás négy góllal jelezte, hogy a maga részéről tényleg megnyitotta az olimpiát. A „settebello” mestere, Ratko Rudics úgy üvöltött, hogy nyakán pattanásig dagadtak az erek. Délután a kézis lányok veselkedtek neki az ugyancsak ősi ellenfél norvégoknak, akik az 1998-as Eb-n 28-14-re, egy évre rá a vb-n 24-21-re intézték el őket, és az olimpia rajtja előtti tesztmeccsen is kirukkoltak egy 41-34-gyel. Ezúttal azonban esélyt sem kaptak. Válogatottunk emberemlékezet óta legvirtuózabb és legletisztultabb játékával 28-23-ra részekre szaggatta a címvédő világbajnokot.
A magyar szurkolótábor diadalmámorban fürdött, ám egyre többekben vetődött fel: Mi legyen vasárnap? Ki merrefelé vegye az irányt? Az ütközést csak az oldotta volna meg, ha Benedekék a szombati elődöntőben kiesnek a jugoszlávokkal szemben. Ezt természetesen senki sem kívánta, de külön kérés nélkül is majdnem bekövetkezett. A végletekig eltökélt plávik szokásos, ávós keménységű védekezésüket mutatták be – a jelszó: ne csak őrizd, gyűlöld is! –, elöl pedig Trbojevics ötöt vágott, élete meccsét játszotta. Ugyanezt nem állíthattuk az egyébként is a térdével nyűglődő klasszis kapusunkról, Kósz Zoltánról. Kemény Dénes ezért a harmadik negyedben, 5-6-nál roppant rizikós cserére határozta el magát: lehívta Kószt, és beküldte helyette az akkor még zöldfülű Szécsi Zoltánt. Ő parádézott, 8-7-re fordítottunk. Pedig ha bukik, magával rántja Keményt is, akinek így utólag azt a görbe éjszakát is a fejére olvasták volna. Amikor ezt a közelmúltban felvetettem neki, rá jellemző választ adott: „Valószínűleg így van. De a meccs olyan, mint a randevú, örömmel és önbizalommal kell várni, készülni rá. Nem azzal, hogy most csődöt mondok, hanem úgy, hogy minden összejön, nagyon jó leszek.”
Ettől még, ha akkor az elődöntőben felülkerekednek a jugoszlávok, Kemény Dénes ma feltehetőleg megbecsült állatorvos Comóban. Így háromszoros olimpiai bajnok csapat kapitánya; de történetünk idején még csak az első arany fénye sejlett fel. Igaz, egyre markánsabban, mert a másik elődöntőben az oroszok kétszeri hosszabbítás árán, a 44. percben esett góllal léptek tovább a spanyolokon, és ezen úgy nekibuzdultak, hogy a hírek szerint vasárnapra virradóra egy medencényi vodkát ittak ki.
Ugyanebben az időpontban én közepes tempójú futással teszteltem az uszoda és a kézilabdacsarnok közti távot, és szűk tíz percet mértem. Nem volt vitás, hogy a pólóval kell kezdeni, és onnan még átérek a kézimeccs szünetére. A számítás első fele bevált. A pólódöntőt ezen a szinten soha nem látott különbséggel, 13-6-ra nyertük, félidőben, 8-2-nél már mindennek vége volt. Sőt, tulajdonképpen már 3-1-nél, amikor Vári Attila azt a szenzációs csavart eleresztette. Az ünnepléssel egyidejűleg megkezdődött az én egyéni versenyem is. Sajnos váratlanul nehéz körülmények között, mert „tesztelésem” idején szinte egyedül rohantam a kézicsarnok felé, most viszont fél Sydney velem szemben hömpölygött.
Nem csoda, azaz csoda, hogy a második játékrész elejére beestem. Három góllal vezettünk, de mire visszatért a légzésem, már hattal. A dánok időt kértek, majd Camilla Andersen mosolyogva készülődött középkezdéshez. Az eredményhirdetés után alkalmam nyílt megkérdezni tőle, abban a szituációban minek tudott örülni, mire azt felelte: „Annak, amit az edzőnk mondott. Hogy eddig kiválóan szerepeltünk, a második hely is nagyon szép, csak arra vigyázzunk, ne legyen túl csúnya a vége. Élvezzük a mérkőzés minden pillanatát.” Hát élvezték. Rögvest feljöttek háromra, az egészben az volt a legszörnyűbb, hogy ekkor, a mi háromgólos vezetésünknél pontosan tudtuk, játékosok és szurkolók egyaránt, hogy kikaptunk. Így is lett. Az utolsó negyedórát 14-4-re rontva 31-27-re veszítettünk.
A lányok sírtak, a szurkolók hitetlenkedtek vagy átkozódtak, valószínűleg soha vissza nem térő esély illant el. Én is leforrázva indultam a sajtóközpont felé, de mire odaértem, minden a helyére került: három hetet töltöttem e földön kívüli szépségű helyen, az Olimpia nevű bolygón, és a záró napon a három kajak-kenus elsőséggel együtt négy magyar aranynak tapsolhattam.
Eggyel többnek, mint nyolc évre rá, Pekingben, tizenhat nap alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.