Önállóság és mentális erő

Már több mint egy éve nem ő irányítja a norvég női kézilabda-válogatottat, ám továbbra is minden idegszálával azon munkálkodik, hogy a csapat 2012-ben, Londonban megvédje vele kivívott pekingi olimpiai bajnoki címét. Bízik az utánpótlás Európa- és világbajnokságot nyert fiatalokban, a fejlődésük szempontjából pedig kedvezőnek tartja, hogy külföldiek is játszanak Norvégiában. Marit Breivik minderről beszél a vele készített interjúban.<br />

Balogh Roland
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyike a világ legjobb és legeredményesebb kézilabda-edzőinek. Ennek ellenére miért határozott úgy, hogy tizenöt év után tavaly feláll a norvég női válogatott kispadjáról?
– Döntésemben két tényező játszott szerepet. Egyrészt úgy gondoltam, a nyolc évig segédedzőként velem dolgozó Thorir Hergeirsson készen áll már arra, hogy átvegye a stafétabotot, és szövetségi kapitány legyen. Hergeirsson ráadásul igen erős személyiség, és ahhoz, hogy ő legyen az új kapitány, nekem háttérbe kellett vonulnom. Azt hiszem, ez volt a fő ok. Másfelől sokat kellett utaznom, gyakran távol voltam az otthonomtól, és egy idő után úgy éreztem, jó lenne többet együtt lenni a családommal.
– A jelenlegi válogatott alapjait még ön rakta le, mi a véleménye a mostani keretről? Mekkora esélye van például megnyerni a 2012-es londoni olimpiát?
– Azt hiszem, időt kell adni a csapatnak. Az U21-es válogatottunk, amelyben rengeteg a tehetséges fiatal, a tavalyi, magyarországi U20-as Eb után idén augusztusban megnyerte a dél-koreai világbajnokságot is. A junioroknak azonban még fejlődniük kell, be kell épülniük a felnőttválogatottba. Ha ez sikerül, eredményesek lehetünk Londonban, hiszen erős a csapatunk.
– Olyannyira, hogy a pekingi olimpiai arany mellett számos rangos nemzetközi viadalt nyert, a közelmúltban a magyar válogatottra is több súlyos vereséget mért. Edzői szemmel mi az eredményességük titka?
– Az volt a munkamódszerem, hogy minden játékosom maga felelt a saját fejlődéséért, önállóan készülhettek fel a meccsekre is. A munka java részét tehát egyedül kellett végezniük. Nekem tizenhat olyan játékosra volt szükségem, akik hittek magukban, és ez a mentális képességük egész mérkőzés alatt kitartott. Olyan sportolókkal dolgoztam együtt, akik minden idegszálukkal győzelemre törtek, és egymást is folyamatos fejlődésre sarkallták.
– Norvégiában a női kézilabda nemzeti kincsnek számít. Nagyon figyelnek a fiatalok nevelésére, szinte minden klub önálló akadémiát működtet. A sikeres csapatépítés érdekében mi tűnik jobb megoldásnak, saját játékosokat kinevelni, vagy már befutottakat vásárolni?
– Azt hiszem, a kettő ötvözete. Egy-egy csapatba kell néhány sztár, hogy segítse a fiatalok fejlődését. Nálunk a legtöbb húzónév Dániába megy játszani, míg a fiatalok az itthoni bajnokságban vitézkednek. Ráadásul ez az Eb-t, vb-t nyert, 19-20 éves generáció igen tehetséges, erős játékosokból áll, mindnyájan már az első ligában, a felnőttek között kézilabdáznak. Ez hasznos a nemzeti válogatott számára, hiszen be lehet őket építeni a keretbe. Ugyanakkor a norvég klubok nem feltétlenül Európa legjobbjai, így a verseny és a hazai fiatalok fejlődése szempontjából jó, ha külföldi játékosok is érkeznek hozzánk.
– Ha már a külföldieket említette, számos magyar játékos próbált szerencsét a dán bajnokságban, ám egy-két év után a többségük hazatért, vagy eligazolt máshova. Mi lehet ennek az oka?
– Nem ismerem a pontos részleteket, így talán a nyelvi, kulturális különbségekkel tudnám ezt magyarázni, semmiképp sem a tudáskülönbséggel, hiszen a magyar játékosok erősek, jól képzettek.
– Kicsit elrugaszkodva a kézilabdától, milyen célok foglalkoztatják? Gondolom, nem került messze a sporttól.
– Valóban nem. Tavaly június 1-je óta a norvég olimpiai bizottságnál dolgozom, olyan csapatsportok edzőit képzem, mint a curling, strandröplabda, jégkorong, labdarúgás, női és férfi kézilabda. A feladatom az edzők felkészítése mellett az egyes nemzeti válogatottak, játékosok fejlődésének, felkészülésüknek elősegítése.
– Nincs hiányérzete? Nem tervezi, hogy a jövőben visszatér a kézilabda világába?
– Nincs tervben a visszatérés, de minden kedden reggel edzést tartok az Oslóban élő válogatott játékosok számára. Ezt élvezem, de egyelőre ennyi. Most az az elsődleges célom, hogy felkészítsem a rám bízott csapatokat a 2012-es londoni olimpiára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.