Pálinkák, likőrök, kevertek

Az angyalföldi szeszgyártás csaknem száz évének állítottak emléket a Váci úton a helytörténeti kiállítóteremben, ahol régi-régi laboratóriumot rendeztek be a helytörténészek. Azt is bemutatták, milyen volt az 1938-as világkiállítás pavilonja, ahol a Hazai Likőr-, Rum- és Szeszárugyár kínálta brandyjeit, kakaólikőrjeit, pálinkáit, gyógyfüves italait gyönyörű palackokban.

Varga Klára
2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megnyitó előtt még nem tudjuk, hol kezdődik a kiállítás, és hol van vége. Az első vitrinekben fekete címkés cseresznyepálinkát, barna címkés barackpálinkát látunk, meg vérnarancslikőrt, diólikőrt, kevertet, Éva vermutot, Chartreuse-t, Lánchíd brandyt, Hubertust és az elegáns likőrnek szánt Isolabellát, amely utóbbi azonban nem lett igazán népszerű az elszánt propaganda ellenére sem. A terem belsejében áll a rekonstruált világkiállítási pavilon, szilvóriumokkal, gyógyfüves likőrökkel, amelyek nyilván máig fogyaszthatók lennének.
Az angyalföldi szeszkészítményekről az első adat 1840-ből származik. A Hazai Likőr-, Rum- és Szeszárugyárnak a győri származású Léderer család volt az első tulajdonosa. Ők állították elő évtizedeken át a magyarországi szeszek negyedét, és a trencséni üzemüket helyezték át Angyalföldre. A szeszáruk mellett ecetek, szörpök is készültek, sőt még kölni is. A háborút a gyár átvészelte, újraindult régi termékeivel, majd államosították.
Gerencsér Emil, aki a szeszgyár igazgatója volt a hatvanas évektől egészen a gyár bezárásig – 1991-ben a Zwack vásárolta meg az üzemet, s még 1996-ig zajlott a termelés – az ötvenes években segédmunkásként került Angyalföldre, néhány év pálinkás tapasztalattal a háta mögött, s aztán haladt felfelé a ranglétrán. Mint mondta, a magyar szesziparnak mindig volt néhány exportképesnek tartott terméke, mint például a Hubertus, a Kuba rum, a bonbonmeggy, és persze a nem eredeti recept alapján készült Unicum. Ezeket a termékeket az akkori NSZK-ba, NDK-ba, Romániába, Dél-Amerikába adták el. Az angyalföldi gyárat később beolvasztották a Magyar Likőripari Vállalatba, majd a Budapesti Likőripari Vállalatba. Az egykori igazgató szerint – aki magángyűjteményével jelentősen hozzájárult a kiállításhoz – a magyar szeszek döntő minőségromlását az okozta, hogy a Szovjetunióba hatalmas tételekben kellett szállítani a termékeket a nyolcvanas években. Gerencsér egyébként nagyon drukkol a mai magyar prémiumpálinkásoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.