Rejtélyes kiberféreg Iránban

Munkatársunktól
2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs bizonyíték arra, hogy az Irán ellen most végrehajtott számítógépes támadás mögött az Egyesült Államok állna, állítják szakértők, ám a múlt heti akció miatt terjed a szóbeszéd. A hírek szerint Irán is elismerte, hogy egy rejtélyes számítógépes vírus, a Stuxnet támadta meg ipari létesítményeinek hálózatát. Az ügyben megszólaló szakemberek úgy vélik, ez a lépés az első valódi kiberháborús csapás volt, innentől számíthatjuk a virtuális háború időszakát. A támadók a Symantec nevű információtechnológiai cég szakértője szerint egy nagyon gazdag magáncégnek vagy egy országnak dolgoznak. Liam Ó Murchú szerint a megfertőzött gépek hatvan százaléka Iránban, 18 százaléka Indonéziában van. Rámutatott, a Stuxnet előállításához öt-tíz különösen jól megfizetett, magasan képzett hacker elég, de egyelőre nem ismeretes, ki és miért hajtotta végre a támadást.
A Stuxnetről a múlt hónapban az amerikaiak azt állították, az első olyan károkozó, amelyet direkt ipari létesítmények belső információinak megszerzésére, sőt, az irányítás kívülről való átvételére fejlesztettek ki. Az irániak szerint a fertőzés még a személyi számítógépeket is érintette a nagy létesítmények, így például a busehri atomerőmű munkatársainál, de semmilyen súlyos fennakadást nem okozott. Az iráni sajtóban a hír alig tűnik fel, csak a rövid hírek között, roppant szűkszavúan ismertetik az esetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.