Rejtett feszültség

Stier Gábor
2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország és Kína kapcsolatai ma jobbak, mint bármikor. A régóta húzódó határkérdést rendezték, politikai viták nem terhelik a viszonyt, a két ország közötti kereskedelem látványosan bővül, újabb és újabb infrastrukturális beruházások vannak napirenden, s a globális berendezkedés jövőjét is ugyanúgy látja Moszkva és Peking vezetése. E látványos összeborulás mögött azonban orosz oldalon érezhetően növekszik valamiféle rejtett feszültség. Ez nemcsak Kína elképesztő gyorsaságú erősödésével magyarázható, hanem azzal is, hogy Oroszország egyelőre bizonytalan a kapcsolatok alakításának mikéntjét illetően. Egyrészről ott munkál ugyanis az orosz társadalomban és a politikai elitben is egy nyilvánosan el nem ismert, ám természetes félelem Kína gigantikus növekedésétől, másrészt Peking egyértelmű partner az átalakuló világrendről folyó vitákban. S akkor még nem beszéltünk a világ gazdasági és politikai súlypontjának keletre tolódásáról.
A közös elképzeléseket leginkább az Indiával és Brazíliával kiegészülve alkotott BRIC testesíti meg. E szervezetben ugyan Oroszország gazdasági súlya és a növekedés dinamikája látványosan kisebb a társakénál, ez azonban egyáltalán nem zavaró, hiszen ebben a közösségben alapvetően a politikai tartalom kerül előtérbe. Jobban érezhető a Peking és Moszkva gondolkodása közötti különbség a „sanghaji hatok” esetében. Mint arra az ismert külpolitikai szakértő, Fjodor Lukjanov rámutat, Oroszország inkább a biztonságpolitikára helyezné a hangsúlyt, míg az e tekintetben visszafogott Kína a gazdasági tartalmat állítaná a középpontba. Peking ez irányú terjeszkedését Moszkva érthetően nem nézi jó szemmel e saját befolyási övezetének tekintett régióban. Ehhez járul még, hogy bár legutóbb éppen a Valdaj Klub tagjaival beszélgetve kérte ki magának Putyin, hogy Oroszországot folyamatosan Kínával riogassák, kétségtelenül befészkelt a társadalom tudatalattijába a Kelet-Szibériát fenyegető demográfiai bomba.
Moszkvát ugyan nem kerítette hatalmába Napóleon egykori figyelmeztető jóslata – Ne keltsétek fel az alvó sárkányt, mert ha felébred, megrengeti az egész világot! –, kétségtelen azonban, hogy a kínai faktor egyre komolyabb hatással van az orosz külpolitikára. A keleti kapcsolatok alakulása befolyásolja a nyugati partnerekhez, Európához és Amerikához fűződő viszonyt is, hiszen az orosz külpolitikai gondolkodás egyik fő mozgatója éppen az ellensúlyok kialakítása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.