Rendben lévő a vadászati botrány?

Érdekes csörte zajlott tegnap az Országházban egy, a Bakonyerdő Zrt. területén 2006-ban kialakított vadászterület miatt. Talabér Márta fideszes képviselő szerint a szocialistákhoz köthető ügyletet felül kellene vizsgálni, a büntetőügyi vetületeket is. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az esetet rendben lévőnek találta.

Dénes Zoltán
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tervez-e a Vidékfejlesztési Minisztérium vizsgálatot és büntetőfeljelentést indítani a Bakonyerdő Zrt.-nél, amely területén 2006-ban „szocialistákhoz erősen köthető körök” érdekében egy új vadászterületet jelöltek ki? – érdeklődött tegnap az Országgyűlésben Talabér Márta fideszes képviselő, Várpalota frissen megválasztott polgármestere az azonnali kérdések órájában. Válaszában Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára arról számolt be, hogy meglátása szerint semmi sem indokol egy esetleges büntetőfeljelentést, de megvizsgálják a lehetőségét annak, hogy a terület hasznosítása ismét az állami kézben lévő Bakonyerdő Zrt.-hez kerüljön.
– Kitartok amellett, hogy az általam megemlített ügy igencsak kétes körülmények között zajlott le, amiért elvárható lenne, hogy a tárca ezt kivizsgáltassa – közölte lapunkkal Talabér Mára. Mint mondta, ehhez képest meglepte az államtitkár válasza, ami nem volt túl biztató. Telefonon és levélben is kerestük Kardeván Endre államtitkárt, ám lapzártáig nem sikerült elérni.
Az érintett bakonyi vadászterületeket 2001-ben a bakonyi gímszarvas egyedi genetikai állományának megőrzése céljából különleges rendeltetésű vadászterületté minősítették. Horváth László, aki korábban a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója volt, arról számolt be lapunknak, hogy Sirman Ferenc, az agrártárca államtitkára 2006. július 24-én behívatta az irodájába, és arra próbálta rávenni, hogy írja alá az új vadászterület kihasításáról szóló kezdeményezést. Horváth ekkor nem írta alá a dokumentumot, de engedve a nyomásnak, összehívta a részvénytársaság igazgatósági ülését, amelyen a tagok megszavazták a területmegosztást.
A területre vadászati jogosultságot szerző társaság, a Magas-Bakony VSK Egyesület fegyelmi bizottságának tagja az a K. Szabó Imre lett, aki a Megatrend Informatikai Zrt. tulajdonosa. Az állami erdészeteknek e cég szoftverét kellene alkalmazniuk. A beruházásra a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. még Tátrai Miklós vezérigazgatósága idején 1,5 milliárd forintot szánt. Az újonnan létrehozott földtulajdonosi közösség képviselőjének Császy Zsoltot, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vagyonkezelő főosztályának vezetőjét választották meg. Császy nevével később a sukorói telekcsere ügylet során találkozhatunk, ott az MNV Zrt. értékesítési és jogi igazgatója volt. Császy Zsolt és Tátrai Miklós jelenleg előzetes letartoztatásban van a sukoróiként elhíresült ügy miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.