Sokaknak kell gyógyszert váltaniuk

Akár több tízezer diabéteszes beteget kell majd átállítaniuk az orvosoknak más gyógyszerre, az Európai Gyógyszerügynökség ugyanis három általuk használt készítmény forgalomba hozatali engedélyének felfüggesztését javasolta. A medicinákat egyelőre ki lehet váltani a patikákban.

Munkatársunktól
2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Gyógyszerügynökség, azaz a European Medicines Agency (EMA) a roziglitazon hatóanyagú, diabétesz ellen használt készítmények (Avandia, Avandamet, Avaglim) forgalomba hozatali engedélyének felfüggesztését javasolta. Így ezek a gyógyszerek a következő időszakban nem lesznek elérhetők Európában – derül ki az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) leveléből. Az OGYI azt javasolja az orvosoknak, hogy ne írják fel a szóban forgó készítményeket, a betegek kezelését pedig módosítsák. Addig, amíg az Európai Bizottság nem ad ki határozatot az ügyben, a gyógyszertárak kiadhatják a medicinákat.
Az EMA azt hangsúlyozta, hogy azok a betegek, akik jelenleg ezeket a készítményeket szedik, konzultáljanak kezelőorvosukkal. Senki ne hagyja abba a kezelést anélkül, hogy az orvosával megbeszélte volna – szögezték le a szakemberek.
A hatóanyag felülvizsgálatát az EMA embergyógyászati készítményeket értékelő bizottsága kezdeményezte, mert olyan új vizsgálatok láttak napvilágot, amelyek megkérdőjelezik a gyógyszer kardiovaszkuláris biztonságosságát. Már korábban is ismeretes volt, hogy a szer alkalmazása többek között a szívelégtelenség fokozott kockázatával jár, ezért a medicina mellékhatásait különös figyelemmel kísérték. Emiatt alkalmazását már 2000-ben másodvonalbeli terápiára szűkítették, és bizonyos szív- és érrendszeri problémával küzdők esetén ellenjavallttá tették. Később további szigorításokat vezettek be. A bizottság most úgy látta, hogy a már hatályban lévő megszorítások mellett nem tudott további lépéseket meghatározni, amelyekkel a kardiovaszkuláris kockázat csökkenthető lenne. Ezért arra a megállapításra jutott, hogy a roziglitazon alkalmazásából származó előny nem múlja felül a kockázatokat, így a forgalomba hozatali engedély felfüggesztését javasolja. A felfüggesztés mindaddig érvényben marad, amíg a forgalomba hozatali engedély jogosultja nem igazolja, hogy bizonyos betegcsoportoknál a kezelés várható előnyei meghaladják a kockázatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.