Szlovák kormányvita az állampolgárságról

Várhatóan elhúzódnak Szlovákiában az állampolgársági törvény módosításáról szóló koalíciós tárgyalások, így még egy jó ideig a Robert Fico vezette kormány idején hatályba lépett, a kettős állampolgárságot tiltó jogszabály marad érvényben. A jobbközép pozsonyi kabinetet alkotó pártok egyelőre a nyelvtörvény jövőjéről sem tudtak megegyezni.

Pataky István
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fából vaskarika – így jellemezhetnénk a szlovák külügyminiszter elképzelését az állampolgársági törvény módosításáról. Mikulás Dzurinda szerint csak az vehetne fel a szlovákon kívül másik állampolgárságot, akinek az adott országban állandó lakhelye van. Ez esetben a felvidéki magyarok számára semmit sem érne a budapesti változtatás, amelynek éppen az a lényege, hogy a határon túli magyarok a szülőföldjükről való elköltözés nélkül is megkaphatják a magyar állampolgárságot. A Most – Híd párt szerint még hosszú tárgyalások várhatók a szlovák állampolgársági törvény módosításáról. Bugár Béla pártelnök azt mondta, azt az tervezetet tudják támogatni, amely nem büntetné azt, aki úgy dönt, hogy más állampolgárságot is meg szeretne szerezni. A kormányon lévő magyar–szlovák formáció vezetője úgy tudja, „ebbe az irányba mozdultak el a dolgok”. Ha nem, akkor tovább tárgyalunk – tette hozzá Bugár. Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke nem ért egyet Dzurinda elképzeléseivel. Mint fogalmazott, amennyiben a pozsonyi parlament ilyen módosítást fogad el, a határon túli magyarok közül a szlovákiaiak lesznek azok, akik nem tudják fölvenni úgy a magyar állampolgárságot, hogy el ne veszítsék a szlovákot.
Nincs előrelépés a nyelvtörvény ügyében sem. A Sme című lap tegnapi cikkében azt írja, ha egyáltalán szükség van nyelvtörvényre, akkor annak csak az állam nyelvhasználatával lenne szabad foglalkoznia, nem azzal, milyen nyelvűek a galériák katalógusai vagy a röplapok. „A politikusok kijelentéseiből úgy tűnhet, hogy a nyelvtörvény megoldhatatlan rejtvényt jelent. Ha lesz egy előírás, amelyben nem lesznek bírságok, az a minisztérium szerint nem jó, mivel az államnyelv védelméhez a tárca szerint eszközök szükségesek. Ha viszont megmaradnak a pénzbírságok, a koalíció egy része, illetve a kisebbségi magyarok lesznek elégedetlenek” – írja a szerző, aki úgy véli, van még egy lehetőség: valamennyi értelmetlen korlátozás megszüntetése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.