Tétel a villanyszámlánkban

Év végére akár nyolcvanmilliárd forint fölé is kúszhat a megújuló energiaforrásokra, illetve a vegyesen hőt és áramot előállító termelők számára nyújtott kötelező áramátvételi támogatás. A valamennyi villanyfogyasztó által fizetett juttatásból ezúttal több jutott a zöldenergiát hasznosítóknak, mint egy évvel korábban. A szélerőművek tavalyhoz képest csaknem kétszer annyi villamos energiát termeltek.

Dékány Lóránt
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén akár több mint nyolcvanmilliárd forintot is kifizethetnek az áramfogyasztó polgárok a kötelező átvételi támogatás keretében. A Magyar Energia Hivatal által közölt adatok szerint 2010 első felében ugyanis erre a célra 44,2 milliárd forintot kaptak a rendszerben részt vevők. Az elsősorban a megújuló forrásokon alapuló energiatermelés ösztönzésére létrehozott juttatási keret összege 1,8 milliárd forinttal – vagyis 4,1 százalékkal – magasabb, mint a tavalyi év első hat hónapjában.
A teljes kassza 67 százalékát – csaknem harmincmilliárd forintot – az úgynevezett kapcsoltan hőt és villamos energiát előállító erőművek kapták. Arányuk a tavalyi első fél évhez képest mégis 1,3 milliárd forinttal csökkent. Ugyanakkor hárommilliárd forinttal nőtt a megújulóenergia-termelőknek juttatott pénz aránya, így a teljes kötelező átvételi keretből 14 milliárd forint támogatást tehettek zsebre az ide tartozó cégek. Ugyancsak nőtt 2010 első felében a kötelező átvételi rendszerben értékesített villamos energia mennyisége: az előző év ugyanezen időszakához képest 6,8 százalékkal több áramot adtak el támogatás miatt magasabb ár mellett. Ezen belül a teljes menynyiség 68,5 százalékát kitevő kapcsoltan termelt villany esetében 5, míg a megújulóenergia-forrásból termelt áramnál 12,8 százalékos volt a növekedés. Ez utóbbin belül a legnagyobb mértékben a szélenergia aránya emelkedett: a turbinák az év első hat hónapjában 47 százalékkal állítottak elő több villamos energiát, mint 2009 első felében. A hivatal indoklása szerint ez főként annak köszönhető, hogy 2010 júniusában már 203 megawatt szélerőművi kapacitás működött az országban az egy évvel korábbi 176 megawattal szemben, ami már önmagában 17 százalékos növekedést idézett elő. Eközben a biomasszából előállított áram értékesített mennyisége az egy évvel korábbihoz képest 11 százalékkal nőtt.
A kötelező átvételi támogatás külön tételként épül be valamenynyi fogyasztó villanyszámlájába, körülbelül 15 százalékát teszi ki az általunk befizetett összegnek. Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának korábbi bejelentése szerint még legalább két évet kell várni egy új támogatási rendszer kialakítására.

Baji Csaba az atomerőmű élén. A Magyar Villamos Művek (MVM) vezérigazgatóját, Baji Csabát választotta a paksi atomerőmű nemrég megújult igazgatósága a testület elnökévé – közölte a társaság. A felügyelőbizottság elnöke Bánfi László lett, aki 42 éves jogász, jelenleg az MVM vezető jogtanácsosa, jogi igazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.