Új hangulatban vitázunk Szlovákiával

Megmaradtak a vitás kérdések Magyarország és Szlovákia között, a két ország közötti hangulat azonban alapvetően megváltozott – ezzel a megállapítással ért véget a tegnapi magyar–szlovák külügyminiszteri találkozó Budapesten.

Pataky István
2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter a vitatott nyelvtörvény tervezett módosításával kapcsolatban azt mondta, egy olyan jogszabály születik, amely semlegesíti a múltbéli kellemetlen kitételeket. Martonyi János „jó irányba tett lépésnek” minősítette a törvénymódosítási javaslatot. Ennek kapcsán megemlítette a hivatott szlovákiai kisebbségi törvény tervét.
A másik vitatott jogszabály is felmerült a tárgyalásokon. Mint ismeretes, a Robert Fico vezette bukott kormány a szlovák állampolgárság elvesztésével büntette volna azokat, akik felveszik a magyar állampolgárságot. Dzurinda ezt a lépést rossz válasznak nevezte egy elhibázott budapesti lépésre. Utóbbi alatt a magyarországi letelepedés nélkül megszerezhető magyar állampolgárság lehetőségét értette a szlovák kormányfő, aki leszögezte: a jövőben nem kívánják büntetni azokat a szlovákiai állampolgárokat, akik más állampolgárságot kérvényeznek.
*
A magyar és a szlovák külügyminiszter tegnapi megbeszéléseit követő sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy bármilyen vitás kérdés felmerülése esetére „korai figyelmeztető rendszert” létesítenek. Ennek célja a viták elkerülése, illetve a szükséges megoldás gyors megtalálása. Martonyi szerint nem szerencsés, ha a felek a problémákat a sajtó, főleg a külföldi média útján igyekeznek rendezni. Mikulás Dzurinda szerint Magyarország és Szlovákia nemzetközi megítélése kölcsönösen hat egymásra, éppen ezért a visegrádi négyek elnöki posztját betöltő Pozsony abban érdekelt, hogy sikeres legyen a január elsejétől induló magyar uniós elnökség. A szlovák külügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a két ország között fizikai és átvitt értelemben is új hidakat kell építeni. Martonyi János elmondta, a két ország között léteznek előremutató együttműködési projektek, és vannak olyan nyitott, vitás kérdések, amelyekről párbeszédet akarnak folytatni. Magyarország és Szlovákia között alapvetően megváltozott a hangulat, s ezt meg kell őrizni – fogalmazott a magyar diplomácia vezetője. A megoldáskeresést segítheti, hogy ismét elkezdik tevékenységüket a kétoldalú vegyes bizottságok.
A két miniszter a sajtó előtt aláírta és kicserélte a magyar–szlovák vízumképviseleti megállapodásról szóló jegyzékeket. Ez utóbbi megegyezés annyit jelent, hogy három magyar külképviseleten – a szaúd-arábiai Rijádban, a moldovai Chisinauban és az albániai Tiranában – a szlovák állampolgárok is igényelhetnek vízumot. Még nem tudni, pontosan mikor lép életbe az együttműködés.
Mikulás Dzurinda tegnap találkozott Orbán Viktor kormányfővel, Kövér László házelnökkel, valamint Schmitt Pál államfővel is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.