Újabb vörösiszapár zúdulhat Kolontárra

Hét végén kitelepítették Kolontár teljes lakosságát, mert a korábban megsérült tározókazetta gátfala megrepedt, és félő, hogy újból a községre zúdul a vörös áradat. Eközben folyamatosan épül a települést védő gát, amely útját állhatná az esetlegesen kiömlő vörösiszapnak. Az ÁNTSZ mérései alapján a térségben a levegő portelítettségi mértéke meghaladja az egészségügyi határértéket, ezért kötelezővé tették a porálarc és a védőszemüveg viselését.

Munkatársainktól
2010. 10. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

MASZk és védőszemüveg. Horváth Ákos meteorológus, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője lapunknak azt mondta, hogy a szálló pornak a katasztrófa helyszínén komoly hatása lesz a levegő minőségére. Ezért a meteorológiai szolgálat most dolgozik egy lokális időjárásjelző rendszeren. Az ÁNTSZ legújabb légszennyezettségi mérései alapján a katasztrófával érintett területeken a levegő portelítettségi mértéke meghaladja az egészségügyi határértéket, ezért felhívják a mentésben részt vevők és a lakosság figyelmét, hogy kötelező a porálarc és a védőszemüveg viselése. (G. J. A.)


Szombaton kora reggel Kolontár kiürítéséről döntött Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével a helyszínen összeült védelmi bizottság. A kiürítést azután rendelték el, hogy az ajkai iszaptároló sérült kazettájának északi gátja tovább rongálódott, ezért megnőtt a kockázata annak, hogy a tározóban lévő vörösiszap és lúgos víz elegye a szabadba jut. Kolontáron a rendőrök házról házra járva ellenőrizték, hogy mindenki elhagyta-e otthonát; a néptelenné vált utcákon csak tűzoltók, katonák és mentők tartózkodnak. Mintegy hatszáz lakos egyénileg hagyta el a falut, száznál kevesebben költöztek be az ajkai sportcsarnokban kialakított befogadóállomásra. A hátrahagyott háziállataikat naponta kétszer etethetik meg a kitelepítettek.
A hatóságok szombaton felkészültek Devecser kiürítésére is, és felszólították a város lakosait, pakolják össze a legszükségesebb dolgaikat, ám a helyieknek egyelőre nem kellett elhagyniuk az otthonukat, ez csak a tározó újbóli átszakadása esetén válna szükségessé.
A térségben 350 rendőr teljesít szolgálatot, a Kolontáron hátrahagyott értékeket a rendőrök a nap 24 órájában megerősített szolgálattal őrzik.
Előzőleg, péntekről szombatra virradóra az ajkai térségbe érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató, hogy megtekintsék a gátat. A kormányfő ezután jelentette be, hogy a vörösiszap zagytározója ismét bedőlhet, félmillió köbméter iszap ömölhet ki, ezért kimenekítették a leginkább fenyegetett Kolontár lakosait. – Felkészültünk a baj elhárítására, egy újabb gátszakadás esetén meg tudjuk védeni Devecser hatezer lakosát, és Kolontár polgárai is biztonságban vannak – jelentette ki a miniszterelnök. Hende Csaba arról biztosított: ha kell, a honvédség a teljes személyi állományát mozgósítja. Kiemelte: a legrosszabb forgatókönyv esetére is kidolgozott tervei vannak a honvédség, a katasztrófavédelem, a rendőrség és a mentők összehangolt erőinek. A honvédség 320 katonája mintegy 130 technikai eszközzel vonult fel, amelyek között helikopterek, speciális járművek, mentőautók és teherautók vannak. Ezek egy fordulóval 3 ezer embert is elszállíthatnak a környékről.
Vasárnap Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár is a helyszínen járt, és megerősítette: menthetetlen állapotban van a sérült tározó, le fog szakadni az északi oldalfala. Az itt tárolt vörösiszapot megpróbálják mederben tartani, s majd egy később megépülő, új tározóba átfejteni. Csaknem hatszáz méter hosszúságban épül a Kolontárt védő új gát, amelynek alapja 25-30, koronája 10 méter széles lesz. A gátat rohammunkában építik, s az államtitkár ígérete szerint hétfőre elkészül. Az építkezés várható költsége meghaladja a százmillió forintot, amit – ahogy Illés közölte – a tározót üzemeltető Mal Zrt.-nek kell állnia. A szakemberek szerint egyébként a gát mögötti massza jóval sűrűbb, mint ami hétfőn a térségre zúdult, ezért az lassan haladna, s legfeljebb ötszáz-ezer méteres távolságba érne el, ami azt jelenti, hogy emberélet nincs veszélyben. Körülbelül két és fél millió köbméter vörösziszap van most a tározókban. Illés megjegyezte, a Mal Zrt. a megsérült tározó mellett épít ugyan egy hármas körgátat, de az nem tudja megfogni a kiömlő iszaplavinát, ugyanis nincs alapja, nem úgy, mint a katasztrófavédők által épített védműnek.
Az államtitkár kitért a múlt hétfői katasztrófa lehetséges okára is. Mint mondta, szakértők szerint vélhetőleg buzgárok keletkeztek a töltés oldalában, de a Mal Zrt. illetékesei nem foglalkoztak velük hatékonyan, nem építettek ellennyomó medencéket, így a szivárgások idővel repedést okoztak, így omolhatott le végül a töltés fala.
Hazugságnak nevezte a Mal Zrt. azon állítását, hogy a zöldhatóság nem sokkal a katasztrófa előtt teljes körű ellenőrzést végzett a gátakon. Erre jelenlegi szabályozások miatt csak az önkormányzatoknak lenne jogi lehetőségük. Kérdésre Illés tudatta: a Mal Zrt. felelősségét tovább vizsgálják, ha kiderül, hogy valóban több iszapot tároltak a megengedett mennyiségnél, az illegális hulladék elhelyezésének minősül. Ennek bizonyítása esetén akár 10,2 milliárdos vízügyi és 8-12 milliárdos hulladékbírságot is kiszabhatnak rá.
A Mal Zrt. tegnap közleményben igyekezett védekezni. Egy 1995-ben készült műszaki szakvéleményre hivatkoztak, ami szerint a most megsérült X-es tározókazetta határoló töltései megfelelő módon és megfelelő anyagból épültek. Ugyanakkor a timföldgyártási technológia sajátosságait taglalva állítják: „ha sürgősen nem indul el újra a termelés a gyárban, később lehetséges, hogy a továbbiakban egyáltalán nem tud majd újraindulni. Ez olyan mértékű piacvesztést okozhat, amely jelentősen kétségessé teszi a gyár életképességét, és így a helyreállítást és a kárelhárítást is.”A cég ugyanakkor bocsánatot kért a kommunikációs hibákért, „mert a katasztrófa utáni első napokban nem tudta megfelelő módon kifejezni együttérzését”. Hozzátették: egyetértenek a miniszterelnökkel abban, hogy a tényleges felelősöket meg kell találni, és azzal is, hogy a Mal Zrt. a felelőssége arányában térítse meg a károkat.
Egy esetleges újabb gátszakadás okozta iszapártól egyébként előreláthatólag nem tudják megvédeni a hatóságok sem a Torna-patakot, sem a Marcal folyót, ezért a szakemberek most a Duna fő ágának védelmére rendezkedtek be.
Ismert, múlt hétfőn a Mal Zrt. zagytározójának gátja átszakadt, majd a kiszabaduló vörösiszap elöntött három települést. A pusztítás következtében hét ember veszítette életét, csaknem 150 ember szenvedett égési sérüléseket, egy embert továbbra is keresnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.