Útban van a várt adósmentő csomag

Hétfőn kerül a parlament elé a Kósa Lajos és Rogán Antal nevével fémjelzett adósmentő csomag. A fideszes politikusok tegnap elmondták: a javaslatok véget vetnek a bankok egyoldalú szerződésmódosításainak, a büntetőkamatoknak, és az ingyenes előtörlesztést is lehetővé teszik. A közjegyzői díjat sem kell minden szerződésmódosításkor kifizetni.

Csécsi László
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kósa Lajos és Rogán Antal fideszes politikusok hétfőn terjesztik be a parlament elé a hiteleseket segítő nyolcpontos törvénycsomagot. A képviselők tegnapi sajtótájékoztatójukon elmondták: a javaslatokat jövő héten tárgyalják majd a bizottságok, a csomag azt követően kerül az Országgyűlés plenáris ülése elé. A politikusoknak az adósok képviselőivel és a bankokkal is sikerült megegyezniük, habár a Magyar Bankszövetség nemrégiben több pontot is problematikusnak tartott.
Kósa Lajos közölte, a javaslatok három alapelv köré szerveződnek: egyrészt a kölcsönt annak kell viszszafizetnie, aki felvette, a futamidő alatt felmerülő kockázatokból a bankoknak és az ügyfeleknek is ki kell venniük a részüket, s a változások nem veszélyeztethetik a hitelezési rendszer biztonságát.
A törvényjavaslat megtiltja a hitelszerződések egyoldalú módosítását, ha azok az adósok számára kedvezőtlen következményekkel járnak. Ez Kósa szerint azt eredményezi, hogy befagynak az ügyfelekre hárított költségek és díjak. A kamatemeléseket kormányrendelet szabályozza majd. A másik fontos változás, hogy ezentúl a pénzintézetek nem alkalmazhatnak külön árfolyamot a devizahitelek törlesztésének kiszámításához. Vagy a saját árfolyamaik alapján számolt középértéket, vagy a jegybank középárfolyamát kell alkalmazniuk. A javaslat az előtörlesztéseket érintően is könnyebbséget hoz: az új szabályozás ugyanis előírja, hogy legalább egy alkalommal ingyenes előtörlesztési lehetőséget kell biztosítani az ügyfelek számára. A fizetésképtelen adósok számára jó hír, hogy kilencvennapos késedelem után már nem alkalmazhatnak büntetőkamatot a pénzintézetek.
A bankok a tárgyalások során leginkább azt a javaslatot ellenezték, hogy az ügyfelek meghosszabbíthatják a kölcsön futamidejét, amikor azt jónak látják, ennek ellenére a javaslatokban benne maradt ez , igaz az elképzelés már nem köti ki, hogy a hosszabbítás öt év lehet. A jelenlegi változat szerint a bank és az ügyfél közösen egyezik majd meg arról, hogy mennyi futamidő-megtoldás segítene leginkább a visszafizetésben. A szerződésmódosítás is olcsóbbá válna, ugyanis ezentúl nem kell minden változtatás miatt közjegyzői díjat fizetni. Azt javasolják majd, hogy a hitelszerződések közjegyezői ellenjegyzése átalánydíjas eljárás legyen.
Az eredeti elképzelések közül egy maradt ki a csomagból. Az úgynevezett tiszta lap megtiltotta volna, hogy a bankok a jelzálogként bejegyzett ingatlan piaci áránál több pénzt követeljenek az adóson. Ez megakadályozta volna, hogy a fizetésképtelen ügyfelek nyakán még az otthonuk eladása után is maradjon tartozás. Rogán szerint ez a javaslat azért nem szerepel a jelenlegi változatban, mert az érvénybe léptetéséhez a pénzintézeti törvény módosítására lenne szükség, arra pedig időszűke miatt most nem volt lehetőség. A politikusok hangsúlyozták, hogy a módosítások kifejezetten a lakáscélú hitelre terjednek ki, de azon belül mind a forint-, mind a devizaalapúakra vonatkoznak. A változások egy része a törvény kihirdetése után harminc nappal lép életbe.

Egyre több a forinthitel. Több forinthitelt vettek fel a háztartások augusztusban, mint amennyit törlesztettek – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb számaiból. Devizahitelek terén fordítva alakult a mérleg: több pénzt fizetett vissza a lakosság, mint amennyit felvett. Ezen belül a forinthitel-felvétel 29,1 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya pedig 40,6 milliárd forinttal lett kevesebb. A háztartások teljes hitelállománya augusztus végén 8746,7 milliárd forint volt, ebből 2760,8 milliárd forinthitel, 5985,9 milliárd forint pedig devizakölcsön.
A lakosság betétállománya 38,6 milliárd forinttal csökkent, forintbetéteknél 33,8 milliárd, a devizabetéteknél pedig 4,8 milliárd forint betétkivonást mutatnak a jegybank adatai. A háztartások betétei összesen 7232,3 milliárd forintot tesznek ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.