Vérengzés a csecsen parlamentben

Három terrorista, két rendőr és egy civil személy vesztette életét, tizenheten megsérültek tegnap reggel a csecsen parlamentben kitört lövöldözésben. A három terrorista egyike közvetlenül a parlament épületénél felrobbantotta magát, két társa behatolt az épületbe, néhány percig tartó tűzharcba kezdett az őrséggel, majd túszokat ejtve elbarikádozta magát.

Munkatársunktól
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pláza a romokon. A mintegy nyolcszázezres Csecsenföld fővárosát a két háború után a második világháborús Sztálingrádhoz hasonlították. Groznij romokban hevert, egy évtized múltán azonban rá sem lehet ismerni. A romokon plázák, szórakoztató-központok épültek, az első osztályban játszó Tyerek stadionja megújult. A Kadirov alapítvány felépíttette Európa legnagyobb mecsetjét, de központi támogatásból újjáépítették az egész városközpontot, még a régi panelházakat is felújították, mindenhol tisztaság uralkodik. A kis kaukázusi köztársaságban helyreállították az iskolákat, s most az egészségügyi intézményeket renoválják. Az építkezések kivitelezői nagyobbrészt török vállalatok, de jelen vannak még szlovák cégek is. Némi fáziskéséssel, de hasonló tempóban újul meg a köztársaság második legnagyobb városa, Gudermesz is. Ez az újjáéledés elsősorban a moszkvai támogatásoknak köszönhető, hiszen Csecsenföldön némi kőolajon, néhány olajfinomítón és olajvezetékeken kívül nincs ásványi kincs, sem ipar, sem mezőgazdaság. Ebből fakadóan továbbra is nagy a szegénység, magas a munkanélküliség. A köztársaságot sajátos iszlám szellem lengi be. A nők fején kendő, de nem takar semmit, a szoknyák a végletekig szűkek, a szállodai szobában nyíl jelzi, merre van Mekka, az új bevásárlóközpontban külön korcsolyapálya várja a nőket és a férfiakat, s a multiplex mozikban is külön vetítenek némely külföldi filmet. A háború ugyan a hagyományos társadalomfelépítésre is rombolóan hatott, máig él azonban a tejpek (nemzetségek) rendszere, a nemzetségi tanács, sőt a vérbosszú, a nőrablás és a többnejűség is. (MN)


A munkába igyekvő képviselők kocsisorában jutott be a szeparatisták gépkocsija a parlament területére, ahol az egyik terrorista rögtön felrobbantotta a járművet, míg eközben társai behatoltak a helyi törvényhozás épületébe, ahol azonnal tüzet nyitottak. Mint arról később a rend helyreállítását a helyszínen irányító s a képviselőket a költségvetésről szóló vita folytatására utasító Ramzan Kadirov csecsen elnök a telefonon érdeklődő Vlagyimir Putyin kormányfőnek beszámolt, hatfős különleges alakulat számolta fel a magukat elbarikádozó terroristák ellenállását. Az éppen Groznijban tartózkodott Rasid Nurgalijev orosz belügyminisztert is, hogy a rendőrség napja alkalmából értekezletet tartson.
A belügyminiszter e támadás nélkül is minden bizonnyal meg kívánta vitatni a szeparatisták elmúlt időszakban tapasztalt aktivizálódásának okait, amit elemzők összefüggésbe hoznak a soraikban egy ideje tapasztalt megosztottsággal s a vezetői posztért megindult versennyel. A hónap elején több harctéri parancsnok is bejelentette, hogy kilép Doku Umarov Kaukázusi Emirátusából, s Huszein Gakajevet nevezték meg vezetőjüknek. Ezt követően a londoni emigrációban élő Ahmed Zakajev feloszlatta Icskéria általa vezetett kormányát, s Gakajev mögé sorakozott fel, mondván, Umarov eltért a fő céltól, Icskéria függetlenségének kivívásától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.