Vízstressz

Ökoterroir

Hegyi Zoltán
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben ebben az évben Európa nagy részén soha nem látott mennyiségű csapadék hullott (a Balatont például nem bírja el a Sió, a magas vízállásnak általában örülünk, de ebből most télen komoly baj lehet), a világ vizei katasztrofális állapotban vannak, és ez alól a közvélekedéssel ellentétben kontinensünk sem kivétel. A The Guardiannek nyilatkozó kutatók szerint a folyók oly mértékben szenvedték meg az emberi beavatkozásokat, hogy azok már majdnem ötmilliárd ember biztonságát és a vízhez kötött növény- és állatfajok ezreinek megmaradását fenyegetik. A folyókat számos környezeti stresszhatás fenyegeti, többek között a környezetszennyezés, az invazív fajok és ezek nemcsak az emberek vízellátását veszélyeztetik, hanem a folyami élőhelyek biodiverzitását is. Ez pedig már a Nature folyóirat közlése, abból az alkalomból, hogy elkészült az első átfogó felmérés és számítógépes elemzés a világ folyóinak állapotáról. A tanulmányt a New York városi egyetem készítette hét másik amerikai intézet közreműködésével, a kutatások vezetője Charles J. Vörösmarty. Vörösmarty szerint a fenyegető kihívásokra adott hatékony válaszokhoz új módszerek szükségesek, elsősorban a megelőzés, a helyes diagnózis és az azonnali, helyi cselekvés, ez ugyanis célravezetőbb és lényegesen olcsóbb, mint az utólagos kezelés és a rehabilitáció. A legfontosabb pedig, hogy a problémákat ne külön kezeljék, hiszen az emberiség vízbiztonsága nem választható el a biológiai sokféleséget veszélyeztető abúzusoktól. A jelenlegi helyzet elemzésének végeredménye mindenesetre eléggé elkeserítő, még úgy is, hogy a szerzők szerint egyelőre nincs elegendő információ az olyan járulékos stresszt kiváltó tényezőkről, mint a gyógyszeripari termékek, vagy a bányászathoz „szükséges” vegyi anyagok. Azt már tudjuk és látjuk, hogy mit okoznak a vizekbe jutva a fogamzásgátlók, az antibiotikumok, vagy éppen a cián, de ez – ahogyan a napokban történt vörösiszap-szennyezés is mutatja – alighanem csak a jéghegy csúcsa. Vörösmartyék azt mondják, a tüneti kezelések ideje lejárt és ezeket a szegényebb országok amúgy sem engedhetik meg maguknak. A gazdagok pedig a homokba dugják a fejüket, tehetjük hozzá, hiszen a haladás, a fejlődés lobogója alatt masírozó farizeusokat és az extraprofit megszállottjait nem hozza lázba sem a fertőzött ivóvízen tengődő milliók, sem a hanyatt fekvő keszegek sorsa. Ahhoz, hogy egyensúlyban lehessen tartani az emberiség és a természet igényeit, elsősorban az emberi tényező, a mentalitás szorul gyökeres és gyors változtatásra. A mohóság, a kapzsiság és az együttérzés teljes hiánya az, ami idáig vezetett, és az orvoslást is itt kellene kezdeni. Addig ugyanis, míg például európai éttermek EU-s regisztrációjú hajókon dolgoztatott rabszolgákkal halásztatnak Nyugat-Afrika partjainak tiltott vizein, macerás lesz az integrált vízforráskezelés is. És úgy tűnik, a kávé, a tea, a kakaó, a csokoládé után a halat és érdemes lenne felvenni a fair trade termékek listájára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.