A múltunk elsikkadó felfedezései

Művészeti készség, türelem, átfogó művészettörténeti, természettudományos és iparostörténeti ismeretek – legalább ezekre mindenképpen szüksége van egy restaurátornak. Ezek a szakemberek nagy szerepet vállalnak a történelmi múlt töredékeinek összeillesztésében, a szakmának még sincs kellő anyagi támogatottsága, és a nemzetközi színtéren sem ismerik a sokszor európai jelentőségű magyar eredményeket. Restaurátorok osztották meg a közelmúlt legérdekesebb leleteiről és a legújabb eljárásokról szóló tapasztalataikat az elmúlt héten a Nemzeti Múzeumban.

R. Kiss Kornélia
2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményt igyekeznek évről évre nemzetközibbé tenni: idén főleg a határon túli magyarlakta területekről érkeztek restaurátorok és muzeológusok, de belga előadót is fogadtak. Az ilyen találkozások nélkülözhetetlenek: az éves konferencia csak a legkevesebb, és nem alkalmas arra, hogy bekapcsolja a magyar restaurátorokat a nemzetközi vérkeringésbe. A hetvenes években a hazai restaurátorszakma még ott volt a nemzetközi köztudatban: a svédek, a norvégok később indultak, mégis elhúztak mellettünk – hangsúlyozta Földessy Péter, a Magyar Nemzeti Múzeum Műtárgyvédelmi és Restaurátor Főosztályának vezetője. A hazai képzés színvonalas, de a restaurálást támogató eszközök minősége pénzkérdés.
A főosztályvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a hazai restaurátorok nem jutnak ki a nemzetközi konferenciákra, mert az ötszáz eurós nagyságrendű részvételi díjakat az intézmények nem tudják fizetni. Pedig az eredmény és a nyelvtudás is adott a szerepléshez, és a konferenciák nagyon fontosak lennének, a társtudományokkal való találkozás miatt is. A másik probléma, hogy bár a színvonal tekintetében gyakorlatilag lépést tartunk a külfölddel, és jelentős leletek kerülnek elő itthon is, ezeket a múzeumi szakma nem „adja el” a médiának. Nem népszerűsíti sem a leleteket, sem a múzeumi munkát. Legalábbis nem olyan hatékonyan, mint más országok: lásd a British Museum nagy sikerű filmjei. Lencz Balázs főosztályvezető-helyettes restaurátor hozzátette: hogy az új kutatási eredmények a műtárgyak értékét is emelik.
– A közelmúlt legérdekesebb, egyelőre publikálatlan lelete a Tiszagyenda–Tiszaroff térségében folyó ásatások során került elő egy gepida harcos sírjából, és olyan újdonságok deríthetők ki belőle a népcsoporttal kapcsolatban, amelyek nemzetközi szinten is jelentősek lehetnek – árulta el Lenz Balázs.
A restaurátorkonferenciával egy időben Szegeden a múzeumigazgatók és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetői tanácskoztak a múzeumi rendszer átalakításáról. A nemzetközi versenyképesség megőrzését, a közönségkapcsolatok újragondolását, a múzeumi területen dolgozók életpályamodelljének kialakítását és a finanszírozást is érintő törvénycsomag a jövő év első felére készülhet el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.