A nemzethalál elmélete

Nánási Tamás
2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felzabáljuk a jövőt, levágjuk az aranytojást tojó tyúkot, szétszórjuk a fiatalok jövendő nyugdíját, biztos úton haladunk az államcsőd és a teljes összeomlás felé – nagyjából e kijelentések mentén foglalhatók össze azok a kirohanások, amelyek ihletői a jövő évi adótörvények és a költségvetés tervezetei. Ezek a finomnak és helytállónak nehezen nevezhető észrevételek nagyjából arról szólnak, hogy Európa egyik legkisebb államháztartási hiányával, az államadósság csökkentésével és az adóterhek mérséklésével 2011-ben a kormány a magyarság újabb kataklizmáját készíti elő. Akkor, amikor csakugyan a teljes összeomlás szélén álltunk – az eltitkolt 2006-os megahiány vagy a válság betörésének előestéjén –, a mostani kritikusok egy része még felfelé tartó Magyarországot, helyreálló bizalmat, növekvő gazdaságot vizionált.
Amikor hazánkat a nemzetközi hitelminősítők az elmúlt négy-öt évben feketelistára küldték, az indokok között első helyen mindig a döbbenetes mértékű államháztartási hiány, a csillagászati összegekre rúgó adósság és a folyamatosan bizonytalan politikai helyzet szerepelt. Amikor a szocialisták lényegében egyetlen feladatra, az államháztartási hiány brutális lefaragására alakítottak új kormányt Bajnai Gordon vezetésével, a befektetők és a hozzájuk tartozó elemzők tapsikoltak a gyönyörtől, hiszen végre az történt, ami a kívánságaiknak megfelelt. Az új kormány ugyanakkor – ha kényszerűségből is – nemcsak vállalta a hitelezők diktátumainak teljesítését, hanem Bajnaiék több száz milliárdos ketyegő bombáit is hatástalanította. Még sincs elismerés, csak dörgő kritika, jobb esetben fanyalgás, a „negatív kilátás fenntartása”. Ha a szocialisták annak idején nemcsak tervezgetik, hanem ténylegesen is háromszázalékos hiányra építik fel a költségvetést, pálmaágakkal fogadják Veres Jánost vagy Oszkó Pétert Frankfurtban, a londoni Cityben, Manhattanben a pénzpiac szereplői. A jelenlegi kormánynak mégsem jár ki ez. Ami egyrészt korántsem baj, mert ilyen ünneplésre senki sem vágyik, de a sötét jövőképre vonatkozó elméletek meglehetősen gyenge „lólábakon” állnak.
A támadások elsősorban arra a feltételezésre építenek, hogy a kormány simán eltapsolja azokat a bevételeket, amelyekre a válságadókból szert tesz. Emellett ráteszi a koszos kezét a jövendő generációk megtakarításaira, csupán azért, hogy ezt a pénzt az emberekkel együtt egy népünnepélyen elverje. Semmi sem lesz a drága állam leépítéséből – hallani az aggodalmakat, miközben Matolcsy György nemrégiben az apparátus jövőre tervezett 25-30 ezer fős karcsúsításával háborította fel a szakszervezeteket. A nagy elosztórendszerek – szociális intézmények, oktatás, egészségügy – is tovább nyelik majd a pénzt, a kormány nem vállalja a reformokkal járó konfliktusokat – így egy másik vészjelzés. S ez a hit egyre terjed annak ellenére, hogy a mostani kormány soha nem látott politikai erővel és népszerűségi tartalékkal rendelkezik az ilyen lépések véghezviteléhez. S persze az egésznek a vége az, hogy ha az átmeneti intézkedésekből származó bevételek elfogynak, akkor ott leszünk majd, ahol a part szakad.
Figyelemre méltó, hogy a nemzethalál víziója akkor támadt fel a kies honban, amikor a kormány úgy döntött: nagyobb teher vállalására kényszeríti a magas profitot zsebre vágó multicégeket. Akkor, amikor sikerült megtalálni a befektetői diktátumokra az egyedülálló hazai megoldásokat. A kritikusok azonban nem erre számítottak. Számukra többet ért volna, ha továbbra is a családok fizetik az ország tönkretételének árát, a súlyos százmilliárdokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.