Budai Gyulát is megfigyelték?

Egyértelműen megállapítható, hogy a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány ellenzéki politikusok megfigyelésére és egy velük kapcsolatos adatgyűjtésre használta fel a titkosszolgálatokat – mondta Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tegnap újságírók előtt a Parlamentben. Szerinte nem zárható ki, hogy Pintér Sándor belügyminiszter volt a valódi célpont.

Szilágyi Richárd
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benedek előzetesben marad. A Fővárosi Bíróság (FB) elutasította Benedek Fülöp és védője által benyújtott fellebbezést, így a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium volt szakállamtitkára december 5-ig előzetes letartóztatásban marad. Az FB közleménye szerint különösen az eljárás kezdeti, felderítő szakaszában kiemelten fontos lehet, hogy a gyanúsított és más személyek közötti információáramlás korlátozva legyen. Benedek esetében viszont fennáll annak a veszélye, hogy szabadon hagyása esetén tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítékok megsemmisítésével vagy más módon veszélyeztetné a bizonyítási eljárást. Úgy tudjuk, hogy a volt államtitkárnál és a munkahelyén őrizetbe vételekor tartott házkutatás eredményes volt, és több komolyabb horderejű üggyel összefüggésben lefoglaltak bizonyítékokat, amelyek kiértékelése folyamatban van.


Tanúként hallgatta ki a fideszes politikust a Benedek Fülöp volt szocialista államtitkár és társa ellen indult bűnügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség tegnap reggel. Ennek során olyan iratokat mutattak be Budainak a nyomozók, amelyeket a Benedek lakásán tartott házkutatás során foglaltak le, és amelyek a személyére vonatkozó megfigyelésre, telefonbeszélgetések lehallgatására, illetve politikusokkal való kapcsolattartásra vonatkozó adatgyűjtéseket tartalmaznak. A politikus tájékoztatása szerint az ügyészségen látott dokumentumokból kiderül, hogy az adatgyűjtés 2008-ban indult, de még akkor is zajlott, miután az idén májusban országgyűlési képviselővé választották. A megfigyelés során adatokat gyűjtöttek a családi életére, ügyvédi munkájára és a gazdasági szerepvállalására vonatkozóan is. Hangsúlyozta, olyan ügyek szerepelnek az iratokban, amelyekből az elmúlt időszakban szó szerint idéztek a baloldali média vezető sajtótermékei. A fideszes politikus ezért nehezen tudja elképzelni, hogy az információk nem azoktól a személyektől kerültek volna az újságokhoz, illetve internetes portálokhoz, akik a megfigyelést végrehajtották.

*

Budai kiemelte, hogy a Benedeknél talált iratokban előforduló „legenda alkalmazása”, és „konspirált formában” kifejezések használata számára azt is egyértelművé teszik, hogy a megfigyelést a titkosszolgálatnál vagy korábban a titkosszolgálatnál dolgozó szakemberek végezték. Budai a nyilvánosságra hozott tanúkihallgatási jegyzőkönyvben is azt elmondta, az általa látott iratok alapján a megfigyelése akkor gyorsulhatott fel, amikor Szilvásy György volt titokminiszter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő humánpolitikai igazgatója lett. Véleménye szerint azért próbáltak kompromittáló adatokat gyűjteni róla, mert ellenzéki képviselőként még 2008-ban és 2009-ben több olyan milliárdos földértékesítési üzletet is megakadályozott, amelyekben Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Veres János volt pénzügyminiszter és Tátrai Miklós, az MNV ma már letartóztatásban lévő egykori vezetője, illetve Benedek Fülöp büntetőjogi felelőssége is felmerült.
Budai Gyula megkeresésünkre közölte, hogy ő maga nem jutott hozzá az ügyészségen bemutatott, 6–8 oldalas dokumentumból álló megfigyelési aktához. A fideszes politikus lapunknak elmondta, nem adtak számára bővebb felvilágosítást arról, hogy pontosan melyik szolgálat végezte a megfigyelést. Kérdésünkre megerősítette, nagy a valószínűsége annak, hogy az akta készítője a rendőrségtől vagy az ügyészségtől származó nyomozati adatokhoz is hozzáfért. Egy Budai elé tárt jelentés szerint elemezték Tarlós Istvánnal és Mátrai Mártával (Fidesz), illetve Rétvári Bencével és Simicskó Istvánnal (KDNP) való kapcsolattartását is. Szintén kapcsolatai közé sorolták Lapid Lajost, a BRFK korábbi főigazgató-helyettesét és Ilcsik Sándort, a volt Pest megyei rendőrfőkapitányt, valamint vizsgálták azt a jelenlegi belügyminiszter érdekeltségébe tartozó céget, ahol Budai felügyelőbizottsági tag volt. – Számomra ezek azt a gyanút keltik, hogy ez az adatgyűjtés ugródeszka lett volna a Pintér Sándorral kapcsolatos adatgyűjtéshez – olvasható a tanúkihallgatási jegyzőkönyvben.
Ez a Fidesz-vezetők és Budai Gyula által is generált elszámoltatási hisztéria újabb állomása, tények és bizonyítékok nélküli hírbehozás, a Gyurcsány-, illetve a Bajnai-kormány tagjainak lejáratása – reagált az elszámoltatási biztos tegnapi bejelentésére Szilvásy György. Azt is elmondta, hogy jogi úton próbál elégtételt szerezni magának.
Az MSZP nevében határozottan visszautasítok minden elvtelen, igaztalan, bizonyítékok hiányában tett megalapozatlan támadást, mely politikustársaimat éri, mely stratégia a korábbi korok koncepciós pereihez hasonlít – írta közleményében Mesterházy Attila. A szocialisták elnöke azt is hozzátette „az MSZP megvédi minden tagját, akit ilyen megalapozatlan támadás ér”. Utóbbi mondat nem először hagyta el Mesterházy száját, legutóbb február elején Hagyó Miklóssal kapcsolatban hallhattuk tőle szinte ugyanezt a mondatot. Mesterházy szerint a Fidesz és Budai célja a politikai hangulatkeltés, ezért „felszólítja a kormányt, hogy hagyjon fel a politikai hajtóvadászattal és foglalkozzon inkább a valós problémákkal”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.