Csaba a Le Bristolban

K O N Y H A<br /><br />A franciaországi Montluconban húsz éve rendezik meg a Les Nérios Jeunes szakácsversenyt kizárólag francia séfekkel. Idén lazítottak a szigorú szabályokon: junior kategóriában nemzetközi versenyt hirdettek. Olasz, görög és lengyel fiatalok mellett Pavlicsek Csaba szakács, „ételszobrász” is indult. Menüjével nemcsak az első helyezett lett a mezőnyben, de Cyril Lenoir, a párizsi Le Bristol konyhafőnök-helyettese féléves „ösztöndíjat” ajánlott neki a három Michelin-csillagos étteremben.<br />

Makrai Sonja
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Les Nérios Jeunes a molekuláris gasztronómia versenye. A bizarr elnevezést egy magyar fizikus, Kürti Miklós alkotta meg úgy harminc évvel ezelőtt Hervé This francia élelmiszervegyésszel közösen. A fizikai–kémiai vizsgálati folyamatokat alapul vevő kísérleti tudományterület lényege, hogy minden élelmiszert a neki legmegfelelőbb hőfokon, a legmegfelelőbb eljárással készítsenek el.
A huszadik évforduló alkalmából a juniormezőnyben most a franciák mellett magyarok, lengyelek, görögök és olaszok mutathatták be, mennyire ismerik ezeket a technikákat. Itt kell megjegyezni, hogy az angolok, akik szintén indultak, végül nem tudtak kiállítani a magas követelményeknek megfelelő versenyzőt.
Pavlicsek Csaba kétszeres magyar bajnoki ezüstérmes, olimpiai bronzérmes „ételszobrászt” Sándor Dénes, a Budapesti Gazdasági Főiskola oktatási kabinetjének vezetője készítette fel a versenyre. Bár Csaba még csak másodéves a főiskolán, dolgozott már Belgiumban és Olaszországban. A molekuláris gasztronómia technikáit Belgiumban ismerte meg, de Sándor Dénes segítségével sajátította el igazán a kényes módszereket. A versenyen előételt és főételt kellett készíteni hat-hat adaggal. Az alapanyagok adva voltak: bourbon csirke, cékla, marhalapocka és -comb, róka- és csiperkegomba, zöld Puy lencse, vörös- és fehérbor. Ezeket kellett a saját ország jellegzetes fűszereivel, alapanyagaival összepárosítani. Pavlicsek Csaba tejfölt, kukoricadarát, pirospaprikát és hecsedlilekvárt választott. Így született meg végül a nyertes menü, amely kis híján elérte a maximum pontszámot is: sous-vide, azaz vákuum alatti hőkezelési technikával főtt marhacomb mazsolás-grillezett polentával, Esterházy-mártással, vajas zöldségspagettivel, második fogásként pedig vörösboros marhalapocka erdei vadgombákkal, rozmaringos, citromos vajon sütött burgonyával.
Csabán nagy volt a nyomás, hisz a zsűriben kizárólag Michelin-csillagos séfek foglaltak helyet. A szakmai grémium azonban minden tekintetben elismerően szólt Csaba menüjéről: a technológiai eljárások kitűnő ismeretét, a megfelelő vörösborhasználatot, a szezonális köretválasztást, az ízharmóniát, az ételek szellős elrendezését dicsérték.
A fiatal szakács előtt eddig ismeretlen kapuk, nem remélt lehetőségek nyíltak meg. Nemcsak a versenyt nyerte meg: Cyril Lenoir, a zsűri elnöke féléves szerződést ajánlott fel neki a párizsi Le Bristolba. Februártól Lenoir stázsolja majd Csabát, aki tényleg kiválasztottnak érezheti magát. Mások hetente négyszáz eurót kénytelenek fizetni itt, ha Michelin-csillagos séfektől akarnak tanulni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.