Duplázódott a föld ára

Egy évtized alatt átlagban kilencven százalékkal drágult a magyar termőföld ára, ami a pénzromlás ütemének figyelembevételével 11,3 százalékos reálérték-emelkedést jelentett – derült ki az FHB Bank elemzéséből. Az árdrágításban nagy szerep jutott a spekulánsoknak.

Dénes Zoltán
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz évvel ezelőtti értékéhez viszonyítva a magyar termőföld értéke összességében mintegy 90 százalékkal emelkedett – olvasható az FHB Bank termőföldindex nevű tanulmányában. Az árnövekedés korszakonként eltérő volt, de az bizonyos: a termőföld, lényeges korrekció nélkül, tíz éve töretlenül drágul. A föld árát befolyásolja elhelyezkedése, művelési ága vagy a minősége, de átlagban jelenleg egy hektár termőföld 472 ezer forintba kerül. De egy jól megközelíthető közép-magyarországi szántóföld értéke ennek akár két és félszerese is lehet. A legutóbbi teljes évet vizsgálva szántóföld esetében tavaly a legolcsóbban az észak-magyarországi régióban juthattunk termőterülethez, itt az országos átlag alig feléért keltek el a földek, míg a legdrágábbnak Közép-Magyarországot találták.
Az elmúlt évtizedet vizsgáló banki elemzők az Észak-Alföldön, a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon mutattak ki az országos átlagnál nagyobb ütemű áremelkedést. Közép- és Dél-Dunántúlon nagyjából az átlaggal megegyező mértékű drágulást, míg Közép- és Észak Magyarországon stagnálást tapasztaltak.
A hazai földhasznosításról rendelkezésre álló információk szerint a magánszemélyek által használt földrészletek területe átlagosan 10 hektár, a gazdálkodó szervezetek pedig 300 hektáros földeket kezelnek. A parcellaméret az elmúlt tíz évben emelkedést mutatott. Míg 2000-ben a tipikus tranzakciókban nég hektárnyi terület cserélt gazdát, addig ez 2010-re 12 hektárra emelkedett.
A legnagyobb ármozgások általában akkor következtek be, amikor megjelentek a földpiacon a spekulánsok. Ez jellemezte az uniós csatlakozás előtti időszakot és a 2007-esm földpiac megnyitásával kapcsolatos – egyébként sikertelen – kormányzati törekvéseket.
A földadásvételek száma ugyanakkor nagyon alacsony: a termőföldforgalom még az uniós csatlakozás évében is csak a teljes termőterület alig három százalékát tette ki, s ez azóta sem emelkedett jelentősen. A tanulmány szerzői rámutatnak: a lakáspiacon ez az arány általában hat-hét százalékos. A termőföldeknél ráadásul a tulajdonváltások 50-55 százaléka örökösödés miatt következik be. Magyarország mintegy 93 ezer négyzetkilométeres területének megközelítőleg 83 százaléka minősül termőterületnek, ezen belül 48 százalék a szántó, 20 százalék az erdő, 11 százalék a gyep, a többi pedig halastóként, nádasként, szőlősként és gyümölcsösként van nyilvántartva.
A legolcsóbbak a legelők és a gyepek, átlagos hektáronkénti áruk kevesebb mint a fele a drágább típusú szőlők vagy kertek árának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.