Egyoldalas bevallás

Két év múlva egy oldalon vallhatja be adóját nagyjából hárommillió ember – vázolta fel a kormány terveit Balog Ádám. A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára szerint az egykulcsos adórendszer visszaszorítja majd a feketegazdaságot, s elképzelhető, hogy 2012-ben akár százmilliárd forintos adóbevétel érkezik azoktól, akik jelenleg eltitkolják jövedelmük egy részét.

Jakubász Tamás
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a képviselők asztalán fekszik az a törvényjavaslat, amely szerint jövőre idehaza életbe lép az egykulcsos adórendszer. Mi indokolja az új szisztéma bevezetését?
– Olyan adórendszert szerettünk volna kialakítani, amely a lehető legalacsonyabb szintre szorítja a jövedelemeltitkolást, s ezzel párhuzamosan segíti a közösség boldogulását. A munka megkezdésekor húsz ország egykulcsos adóztatásának gyakorlatát tanulmányoztuk, s arra jutottunk, hogy a közteherviselés rendszerének sikeréhez három alapelvet szükséges érvényre juttatnunk. Nevezetesen: az adott rendszerben érdemes legyen legálisan munkát vállalni, az adószabályok támogassák a családokat, s mindehhez csekély adminisztráció társuljon. A jövőre bevezetendő egykulcsos adórendszer ezekre az alapelvekre épül.
– A kormány adóügyi elképzeléseit számosan kritizálták. Egyik sokszor hangoztatott érvük az, hogy az egykulcsos szisztéma a gazdagoknak kedvez. Mi a véleménye az ellenvetésekről?
– Az új adórendszer egyik legfontosabb eleme a gyermekek után járó kedvezmény, ám nem gondolom, hogy a gyermekeket nevelők és különösen a nagycsaládosok számítanának a társadalom legmódosabb rétegének. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy szakértői tanulmányok szerint a 16 százalékos adót a magyar lakosság elviselhető tehernek tartja, s szívesen lerója azt. Mindemellett megjegyezném, hogy az adócsökkentés csak azokon segít, akik részt vesznek a közterhek viselésében. Így az új passzusok kimunkálásakor azt igyekeztünk igazolni, hogy lehet idehaza becsületesen adót fizetni. Ez ügyben az új adójogszabályok mellett fontos szerep jut a jövőre felálló egységes adó- és vámhivatalnak. Többször bebizonyosodott már, hogy nem vezet eredményre, ha a hatóság tűzzel-vassal üldözi a polgárokat. Ezért javítani szeretnénk az adóhivatal szolgáltatásain, s arra is szükség van, hogy a lakosság tudomást szerezzen az adóügyek elintézését megkönnyítő lehetőségekről. A segítséget nyújtó eszközökről az adóhatóságnak megfelelően tájékoztatnia kell az adófizetőket.
– Az ügyfélbarát adóhivatal kialakításának szándéka egyben az adóbevallások egyszerűsítését is jelenti?
– Igen. Jövő májusban ugyan még a mostani, bonyolultabb szabályok szerint kell elkészíteni az adóbevallást, de már akkorra is tervezünk egyszerűsítést. Az adózók kétharmadának hoz majd minden bizonnyal könnyebbséget, hogy 2011-ben a jelenlegi 36 oldalról 12 oldalra rövidítjük az adóbevallást. Az egykulcsos rendszer jövőre lép életbe, s arról 2012-ben kell majd először bevallást adni. Két év múlva nagyjából hárommillió ember dönthet az úgynevezett adónyilatkozat megtétele mellett. E megoldás lényege: az adózókat a munkáltatójuk tájékoztatja, hogy efféle nyilatkozatot tehetnek. Ezután a polgár az egyoldalas dokumentumban azt közölheti, hogy béréből munkaadója megfelelően vonta le a közterheket. Egyúttal kérheti, hogy a mindössze három számot tartalmazó nyilatkozatát a hatóság adóbevallásként dolgozza fel. Másokat egy számítógépes program kalauzol majd, amely kérdéseket tesz fel. Az ezt a módszert választóknak nem kell átrágniuk magukat a száz oldalnál is hosszabb kitöltési útmutatón, csak válaszolniuk szükséges a program kérdéseire.
– Az egykulcsos adórendszer a papírmunka mérséklése mellett a feketegazdaság visszaszorításában is szerepet játszhat?
– A jövő évi költségvetés megtervezésekor óvatosságból nem számoltunk azzal, hogy az adóváltozások nyomán az illegális szférát elhagyva számosan visszatérnek a legális munka világába. Biztosak vagyunk ugyanakkor abban, hogy az egykulcsos rendszer visszaszorítja a feketegazdaságot, s 2012-ben már több tízmilliárd, esetleg egy-két százmilliárd forint befolyik az államkasszához azoktól, akik eddig havi jövedelmük egy részét nem jelentették be. Az alacsonyabb adó tehát elsőként a féllegális szférában mozgókat késztetheti arra, hogy teljes jövedelmük után leróják a közterheket. A jelenleg kizárólag feketén munkát vállalókat is adófizetésre lehet bírni, ám e folyamat több évet vesz majd igénybe.
– A gyermekkedvezmények is csak évek múltán fejtik ki hatásukat?
– Nem szeretnék becslésekbe bocsátkozni, de biztosnak látszik, hogy több év, esetleg egy évtized is kell ahhoz, hogy a mostani, kedvezőtlen demográfiai folyamatok megváltozzanak. Valamikor persze ezt a munkát is el kell kezdeni. Felmérések szerint a magyar nők több gyermeket szeretnének vállalni, ám a statisztika azt jelzi, hogy erről a szándékról idővel, valamilyen okból letesznek. Úgy hiszem, a gyermekkedvezmények és különösen a harmadik gyermek után járó jelentős adóenyhítés érdemben változtat ezen a helyzeten. Más intézkedések mellett hosszabb távon az adórendszer is hozzájárul ahhoz, hogy megállítsuk, esetleg megfordítsuk hazánk népességének fogyását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.